Petković: Srbi žele formiranje ZSO a ne dokumenta lažne države Kosovo

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Srbi žele formiranje Zajednice srpskih opština, a ne dokumenta lažne države Kosovo i ocijenio da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.

„Svakim svojim obraćanjem on iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu“, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

– U kampanji dezinformacija i straha Bisljimi je sada otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste, a prava istina je da se zvanični Beograd isključivo grčevito bori za mir i stabilnost – naveo je Petković u saopštenju.

On je ocenio da je reč o „najmasnijoj laži“, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo.

– Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom – ukazao je Petković.

On kaže i da je jasna Bisljimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku.

– Međutim, Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije – poručio je Petković.

On kaže i da umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, „bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dve strane, a ne nametanje volje jedne strane“.

– Jer da to razume, Bisljimi bi bar malo bio odgovorniji u svojim izjavama u kojima napadima dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma – naveo je Petković.

On ističe da su posle dogovora o energetici koji je posle 10 godina dogovoren, a kojim je obezbeđeno samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog.

– Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bisljimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera – naveo je Petković.

On ističe i da je dogovorom o energetici obezbeđena samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi.

– Umesto što se Bisljimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima na čemu sve vreme insistira Beograd. Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike – zaključio je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Bisljimi je za RTK izneo tvrdnju da se u Briselu za 14 meseci nikada nije razgovaralo o Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je o tome u Briselu razgovarao samo privatno, na sastancima „jedan na jedan“, sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.