Petković: Kurti potpaljuje novo bure baruta na Balkanu

2

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas da bi svaki korak u pravcu velikoalbanskog projekta koji najavljuje Aljbin Kurti značio potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Petković je naveo da najave Kurtija o tome da će stvoriti zakonske osnove za referendum o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Petković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da Kosovo i Metohija, kao integralni dio teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom.

Prema njegovim riječima, svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje.

Podsetio je da je takozvana “Velika Albanija” fašistički koncept, koji podrazumeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susjednih država i naroda.

-Svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu-naglasio je Petković.

Direktor vladine Kancelarije je poručio da međunarodna zajednica mora hitno i oštro da reaguje na nagovještaj velike nevolje i tragedije čiji je, kako navodi, Kurti vesnik.

-Davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro- poručio je Petković.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da bi uz političku volju mogao da se raspiše referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova, a da prepreke na tom putu predstavljaju neke tačke kosovskog ustava.

Kurir.rs/Tanjug

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    Dok ne obuče suknju, krene u tutanj.

  2. Sotonjara! komentariše

    Pitanje je vremena kad će manastiri biti vraćeni, svi manastiri, crkve su bile đamije, pljačka kao i u CG

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.