Patrušev: U laboratorijama širom svijeta Amerika proizvodi biološko oružje

0

Rusija ima ozbiljne razloge za pretpostavku da se u biološkim laboratorijama koje se pojavljuju širom svijeta i koje su pod kontrolom Amerike radi na biološkom oružju, rekao je sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za „Komersant“ rekao i da se te laboratorije uglavnom pojavljuju u blizini granica Rusije i Kine.

„Uvjeravaju nas da su to istraživački centri gdje Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da pronađu nove načine borbe protiv opasnih bolesti. Istina, vlasti država gdje se nalaze ti objekti nemaju pravu sliku o tome šta se u njima događa“, rekao je Patrušev.

Takođe je ukazao da se u oblastima gdje postoje takve laboratorije pojavljuju bolesti netipične za te regione.

Patrušev je takođe rekao da SAD ne žure da unište hemijsko oružje i da su produžili rokove za njegovu likvidaciju do 2023. godine, a pri tome optužuju Rusiju koja takvo oružje nema.

„Amerika je prvobitno imala manje hemijskog oružja od Rusije, za trećinu, ali mi ga više nemamo, a kod njih – eno ga u skladištima. Oni ga uništavaju bez entuzijazma i produžili su rokove do 2023. Organizaciju za zabranu hemijskog oružja takva situacija ne brine, suvišna pitanja Vašingtonu ne upućuju“, rekao je on.

Patrušev je govorio o brojnim aspektima američko-ruskih odnosa za koje je ocijenio da se trenutno nalaze na najnižem nivou od vremena Hladnog rata.

Ipak, očekuje da u Vašingtonu preovlada zdrav razum i da počne dijalog o pitanjima koja se bez konstruktivne saradnje dvije zemlje ne mogu efikasno riješiti.

„Polazimo od toga da bi u današnjoj složenoj međunarodnoj situaciji scenario normalizacije naših odnosa bio optimalan. On bi odgovarao ne samo interesima Moskve i Vašingtona, već bi to bilo bolje za čitavo čovječanstvo “, ocijenio je Patrušev.

Prema njegovim riječima, oblast strateške stabilnosti i kontrole naoružanja je glavno pitanje dijaloga dvije zemlje a pozitivan primjer bilo je produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3).

Visoki ruski zvaničnik prokomentarisao je i grube riječi američkog predsjednika Džozefa Bajdena na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, istakavši da Rusija ne želi da takve neprihvatljive riječi unište perspektive rusko-američkih susreta na najvišem nivou.

Za Bajdenove riječi o Putinu rekao je da su bez presjedana i dodao se nada da i u Vašingtonu shvataju nastalu situaciju. U Kremlju, dodao je, ne očekuju izvinjenje Amerikanaca.

Podsjetimo, Bajden je u nedavnom intervjuu izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cijenu“ u vezi sa pokušajima miješanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bijele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na tu izjavu, američkom lideru poželio zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju, što je Vašington odbio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.