Pa se pitamo gdje su pare: Za bezuspješno pristupanje EU, Vlada za naknade 11 pregovarača izdvaja 7.575,75 evra mjesečno!

2

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore je donijeta odluka da nadoknade za jedanaest učesnika pregovaračkog tima ka EU na godišnjem nivou iznose oko milion evra. Dakle, eto odgovora na pitanje kako to da u državnoj kasi nema novca.

Za one kojima nije jasno u pitanju su nadoknade za 11 onih koji su dio pregovaračkog tima. Ne zarade. Naknade u godišnjem iznosu od skoro milion evra. Nezavisno od zarada za „pregovarače“.

„Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada. Izmjenom Odluke ukida se isplata naknade za rad: glavnom pregovaraču za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, zamjeniku glavnog pregovarača, članu Pregovaračke grupe i sekretaru Pregovaračke grupe, predsjedavajućem, članu, sekretaru i zamjeniku sekretara Komisije za evropske integracije,šefu radne grupe, zamjeniku šefa i članu radne grupe za pripremu i vođenje pregovora. Analizom troškova utvrđeno je da se radi o značajnim izdvajanjima iz budžeta po tom osnovu, što znači da će ušteda po ovom osnovu biti oko milion evra“, navodi se u današnjoj odluci Vlade.

Prema ovoj odluci, mjesečna zarada za jedanaest odabranika Vlade, „stručnjaka“ u pregovaračkom timu će biti 7.575,75 evra mjesečno. Dok za građane i njihove potrebe nema dovoljno sredstava u budžetu. A, kako bi i imalo kada povlašćeni pregovarači mjesečno primaju skoro sedamnaest minimalnih zarada ili nešto više od deset prosječnih plata u Crnoj Gori. Ali put ka EU integracijama je prioritet ove Vlade.

Novoj vladi je očigledno prioritet put ka Evropskoj uniji. Ne i kako građani sastavljaju kraj sa krajem. Zašto bi ih i zanimalo, bitno da su oni koji „krče“ put ka EU „namireni“. Možda i nekad budemo dio Evropske unije. Kada ovi skromni pregovarači zarade da obezbijede i svoje praunuke.

Dok cijene konstantno divljaju i dok građani jedva da imaju za osnovne životne namirnice, ovakvo izdvajanje sredstava iz budžeta je neprihvatljivo. Jedanaest osoba mjesečno ili godišnje troši koliko troši oko 190 prosječnih građana.

2 Comments
  1. Q komentariše

    Zna li vlada koje su to ogromne pare ako se zna da će Cg u EU uči 2378 g. poslije Hrista.

  2. Zabjelo 2 komentariše

    Zasto ne navedete imena tih PREGOVARACA?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.