Otvoreni Balkan podržavaju i Amerika i Rusija samo se Đukanović, Bečić i Draginja „nećkaju“

6

Projekat Otvoreni Balkan podržavaju i Sjedinjene američke države ali i Ruska federacija, što ide u prilog činjenici da je ovo dobar projekat koji bi ekonomski popravio region.

To je postalo i zvanično nakon što je otkazana posjeta Beogradu šefa diplomatije Ruske federacije Sergeju Lavrovu.

Lavrov je tad kazao da Brisel nije želio da on i srpski zvaničnici razgovaraju o „brzorazvijajućem strateškom partnerstvu, kao i o međunarodnim poslovima. Očigledno briselski rukovodioci nisu željeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona“.

Sa druge strane, čak i zvanična američka administracija u ovom trenutku podržava projekat Otvorenog Balkana. Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan je ranije kazao da je Open Balkan treći stub američke politike za ovaj prostor.

Upitan od strane senatora da pojasni strategiju SAD za Balkan, on je rekao da počiva na tri pilara (stuba): Prvi je EU integracije, drugi NATO za one koje su se kvalifikovali, kao i za one koji su poput Srbije, za sada neutralni ali povećavaju angažman sa NATO-om, a treći regionalne integracije zbog čega podržavaju incijativu Open Balkan.

Podržavaju Amerika i Rusija, Đukanović, Bečić i Draginja neće

Sa ovog aspekta interesantno je posmatrati združenu podršku dvije sukobljene svjetske sile. Iako su SAD i Ruska federacija u nikad gorim odnosima zbog sukoba u Ukrajini, ipak imaju jedinstven stav po pitanju Otvorenog Balkana kao dobrog projekta za region Zapadnog Balkana.

Ipak, ostaju 2 adrese koje još uvijek nisu prihvatile integracije a to su zvanično Sarajevo i zvanična Podgorica. Koliko god aktuelni premijer Crne Gore podržavao ovu inicijativu, ipak postoji jedan politički blok koji ovu incijativu osporava i tvrdi da je u pitanju projekat koji nikako neće biti dobar po Crnu Goru, a taj blok čine tradicionalni partneri – DPS, SD i SDP. Ipak, u njima svoje društvo vide i Demokrate Alekse Bečića koji su očigledno pronašli svoje mjesto na političkom spektrumu Crne Gore, otvarajući vrata za potencijalno novo političko koaliranje.

Bespotrebno je govoriti o nedostatku političkog vizionarstva koji karakteriše stranke koje se protive Otvorenom Balkanu. Početkom rata u Ukrajini, kreira se velika ekonomska kriza u Evropi, a jedino što može pomoći zemljama kao što su balkanske jeste saradnja po svim mogućim aspektima, naročito na ekonomskom polju. Svakako, politika se i dalje ne mijenja, sve zemlje koje su potpisnice Otvorenog Balkana i dalje streme ka Evropskoj uniji, a to naravno ne dovodi u pitanje njihove dalje integracije. Kako je javnosti predstavljeno Otvoreni Balkan će čak i pomoći evropskim integracijama – laički rečeno, da „vježbaju“ za EU.

Nije im problem Otvoreni Balkan već Vučić i Srbija

Ukoliko bismo pogledali karakteristike koje ove stranke nose, može se zaključiti da njima nije problem Otvoreni Balkan. Svakom je na kraju jasno da ovakve inicijative donose benefite ne onima koji su na vlasti već malim i velikim preduzećima, ali i građanima. Ono što jeste problem jeste srbomrzački narativ koji imaju sve ove stranke, osim Demokrata, od kojih se neki deklarišu kao Srbi. Njima je problem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za koga imaju dozu animoziteta iz nepoznatih razloga.

Uporedivši to i sa drugom državom regiona koja se protivi Otvorenom Balkanu – Bosnom i Hercegovinom, konkretnije, muslimanski dio u Federaciji BiH, svjesni smo razloga zbog kog oni sami sebi blokiraju integracije u Otvoreni Balkan – mržnja prema Srbiji i Vučiću. Takođe, svjedoci smo i srbomrzačke politike koju propagiraju DPS, SD i SDP.

Jedino je enigma u Demokratskoj Crnoj Gori. Nije bilo poznato da zbog mržnje prema Srbiji i Vučiću oni odbijaju da učine nešto od čega će samo građani Crne Gore imati koristi…

6 Comments
 1. Plotari komentariše

  Nije to dobro pada cijena banana ,a draginja se pita ka sa gacama

 2. Buder komentariše

  Treba vas ukinuti.

 3. Jakov komentariše

  Zasto nam ne pustate komentare. Odlicno sad cemo na instagramu i fejsbuku postaviti iste ove komentare

 4. Laki komentariše

  Većei od Pajovića je Belić i drugi izrodi iz Demokrata mrze sve što je SRPSKO ološ i prevaranti najzad su pokazali svoje pravo lice.

 5. Debil sa crvenom kravatom.me komentariše

  Nema većih prevaranata od Bečićevih demokrata. Ne zna im se ni nacija, ni jezik ni vjera, ali se zato zna da su za neograničeno lizanje bulje zapadu, a protiv interesa srpskog naroda, Srbije i Rusije.

 6. Mina komentariše

  Zasto su tkzv.demokrate ostale uz Zrdavka Krivokapica ,pa zato sto isto misle o predsedniku bratske drzave ,Vucicu.Kakva je razlika izmedju njih i SDP ,SD i DPS ,nikakva,kad je rijec o odnosu Crne Gore i Srbije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.