Orbanov Fides napušta Evropsku narodnu stranku u EP

0

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio da će njegova stranka Fides napustiti Evropsku narodnu stranku u Evropskom parlamentu, umjesto da prihvati suspenziju. Ta suspenzija će najvjerovatnije biti doneta u srijedu.

 

Kako prenosi briselski Politiko, Orban je u pismu predsedniku EPP Manfredu Veberu naveo da će Fides napustiti grupu ukoliko nove odredbe budu prihvaćene u sredu.

Prošle nedelje Veber i drugi lideri stranaka iz EPP dogovorili su nova pravila o suspenziji koja će im omogućiti da kazne cijelu stranku članicu, a ne samo jednog člana.

Partija Fides je već suspendovana iz članstva od marta 2019. godine, ali njeni članovi i dalje učestvuju u radu EPP u Evropskom parlamentu.

Mađarska ministarka za porodicu i potpredsjednica Fidesa Katalin Novak optužila je pojedine članove EPP da su se uključili u “neprihvatljive” borbe u vrijeme kada se “Evropa bori da spase živote” i optužila lidere EPP da mijenjaju pravila kako bi članove Fidesa “protjerali”.

Potpredsednik EP i član EPP Austrijanac Otmar Karas izjavio je da se grupa neće pokoriti pritisku Orbana i da mu neće dozvoliti “da ih ucjenjuje”.

– EPP će nastaviti planirane izmene pravila – rekao je on.

Ukoliko Fides napusti EPP, ostaće kao najveća frakcija u Evropskom parlamentu, a trenutno ta grupa ima 187 od 705 evroposlanika.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.