Opozicionari upali u zgradu jermenske vlade

0

Gomila protivnika jermenskog premijera Nikola Pašinjana upala je u zgradu vlade u centru Jerevana, gdje se nalazi nekoliko ministarstava, javio je dopisnik Sputnjika.

 

Opozicija je održala skup u holu u prizemlju i pozvala zvaničnike ministarstva da ne učestvuju na mitingu koji premijer organizuje u ponedeljak. Akcija je trajala nekoliko minuta. Nakon uzvikivanja da traže premijerovu ostavku, demonstranti su napustili zgradu.

Opozicionari su ušli u zgradu uprkos otporu policije. Zatim su počeli da skandiraju „Jermenija bez Nikola“.

-Završavamo našu akciju. Cilj nam je bio da pokažemo da možemo da uđemo u bilo koje ministarstvo- rekao je jedan od učesnika akcije.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih riječi o ruskim sistemima „Iskander“. Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismijao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocijenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pašinjan spreman da raspiše vanredne parlamentarne izbore

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da je spreman da raspiše vanredne parlamentarne izbore, ako opozicija pristane na određene uslove, javlja agencija Interfaks.

Pašinjan je predložio i održavanje referenduma o usvajanju novog Ustava u oktobru ove godine, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA.

 

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.