Oko 2.5 tone uranijuma nestalo u Libiji, UN zabrinute

0

Inspektori nuklearnog nadzornog tijela Ujedinjenih nacija otkrili su da je oko 2,5 tone prirodnog uranijuma nestalo sa libijske lokacije koja nije pod kontrolom vlade, saopšteno je u Beču.

Nalaz je, kako se navodi, rezultat inspekcije koja je prvobitno planirana za prošlu godinu koja je „morala biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji“.

„Konačno je obavljena u utorak“, navodi se u izjavi šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inspektori IAEA-e utvrdili su da „deset bačvi koje sadrže približno 2,5 tone prirodnog uranijuma u obliku koncentrata uranijumske rude koje je Libija prethodno proglasila uskladištenim na toj lokaciji nije bilo prisutno na toj lokaciji“.

Agencija će, kako se navodi, sprovesti „dalje aktivnosti“ na utvrđivanju okolnosti uklanjanja uranijuma sa lokacije, koju nije imenovala.

„Gubitak znanja o trenutnoj lokaciji nuklearnog materijala može predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu sigurnost“, navodi se i dodaje da je za dolazak do lokacije potrebna „kompleksna logistika“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.