Odbili sve predloge DF-a: Neće Jovićevića, al neće ni da zajedno biraju kandidata

1

Lideri opozicije danas nijesu postigli dogovor oko zajedničkog kandidata za predsjednika Crne Gore, ali nije isključeno da će narednih dana ponovo sjesti za sto, saznaje Borba. Tokom sastanka, kao mogući kandidati ujedinjene opozicije figurirala su imena Andrije Jovićevića i Milke Tadić Mijović. Kako saznajemo, za kandidaturu Jovićevića, osim čelnika DF-a, koji su ga predložili, bili su Goran Danilović, u ime Ujedinjenje i Vladimir Joković iz SNP-a. Demokrate su saopštile stav da će oni podržati samo onog kandidata iza koga stane kompletna opozicija. Lider SDP-a Ranko Krivokapić i URA Dritan Abazović su bili za opciju da kandidat bude Milka Tadić Mijović, a to riješenje je bilo blisko i Miodragu Lekiću iz Demosa.
Pošto je postalo očigledno da se stavovi ne mogu usaglasiti, DF je podsjetio na predlog Dragana Hajdukovića da svi opozicioni poslanici sjednu za sto i dogovore kandidata. Međutim, i taj predlog je za sve osim DF-a, bio neprihvatljiv.
Za Jovićevića 23 poslanika
Prevedeno u brojke, od 39 opozicionih poslanika, kandidaturu Andrije Jovićevića, podržala su 23 poslanika, dok Milku Tadić Mijović podržava osam poslanika SDP-a, URA i Demosa. Demokrate su saopštile da će podržati onog kandidata kojeg podrže svi u opoziciji.
Prvi su sa sastanka izašli lideri DF-a, koji nisu htjeli da daju izjave za javnost, a nakon njih i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.
“Žao mi je što nije došlo do dogovora. Ako neko bude inicirao ponovo sastanak možemo razgovarati”, kazao je Danilović i naveo da su razgovarali o Milki Tadić-Mijović i Andriji Jovićeviću kao mogućim kandidatima.
“Zalagao sam se, bez želje da nekog diskvalifikujem, da kandidat bude Jovićević. Svakako, dobro je što se odnos u opoziciji pomjerio sa mrtve tačke”, naveo je Danilović.
Sastanku su prisustvovali lideri Demokrata Aleksa Bečić, Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, GP URA Dritan Abazović, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao i lider DEMOS-a Miodrag Lekić.
Iz Demokratskog fronta sastanku su se odazvali Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić.
Abazović: Nadam se “planu B”
Lider URA Dritan Abazović smatra da nije bilo spremnosti kolega da se dođe do kompromisa.
“Postojala su dva kandidata, od kojih jedan bio nestranački, a drugog je podržao samo jedan politički savez”, kazao je Abazović nakon sastanka i istakao da se ipak nada nekom “planu b”, koji bi zadovoljio želje opozicione javnosti.
“Ako neko misli da ima isključivo pravo da nametne svoje rješenje, to nije put ka dogovoru”, rekao je Abazović.
On kaže i da sada ostaje aktuelno i ono što je bilo prije ovih pregovora.
“Milka Tadić Mijović je potpuno nestranačka ličnost, dok se Andrija Jovićević ipak dovodio u vezu sa DF-om”, pojasnio je Abazović.

1 Comment
  1. Jana komentariše

    Ovaj sastanak podsjeca na onu izjavu Jovicevica “ Da nam dugo vladas predsjednice” i vladace cim ste takvi, i neka mu je srecno. Nikad vise vas glasat necu

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.