Obruč oko gubitnika Đukanovića se sve više steže: Država da zaštiti kandidata Milatovića, obezbijedi regularan izborni proces i mirnu tranziciju vlasti

0

Predsjednički kandidat Jakov Milatović izjavio je dan nakon održanog prvog kruga izbora da je odlazeći šef Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović organizovao fizički atak na njega na Cetinju, prije održavanja njegove uredno zakazane predizborne konvencije.

„Sad je pred nama zajednička borba, prvo 2. aprila, a onda idu vandredni parlamentarni izbori. Suština je, poslije svega, da nakon pobjede nad Đukanovićem 2. aprila dobijemo politički stabilnu vladu, koja će nastaviti reforme koje smo započeli i uvesti zemlju u Evropsku uniju“, izjavio je Milatović. On je komentarišući izjavu Đukanovića da će ostvariti pobjedu u drugom krugu, kao i da računa na određene rezervoare glasova koji nisu aktivirani u prvom krugu, Milatović je kazao da „kako je lagao narod 30 godina, tako sinoć, vjerovatno, malo laže i sebe“.

„Šta će Đukanović da radi, to je Đukanovićev problem. Znate i sami da je taj čovjek u nedostatku argumenata organizovao fizički atak na mene. Ja se nadam da će u narednih 15 dana policija i naše službe bezbjednosti uspjeti negdje da održe situaciju apsolutno pod kontrolom“, zaključio je Milatović.

Samo tri dana kasnije kandidatu Jakovu Milatoviću biće dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražio njegov pokret, a zbog bojazni da je fizički ugrožen, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Vlada će o tome odlučiti na telefonskoj sjednici danas ili sjutra, a ta odluka Vlade Dritana Abazovića, kao i u neki drugim slučajevima, biće privremena sve dok Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću prijeti opasnost. Prema zakonu, procjenu bezbjednosti radi ANB na zahtjev policije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su potvrdili da su dobili zahtjev od PES-a.

”Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije je dostavljen zahtjev od strane Pokreta Evropa sad koji je potpisala potpredsjednica Olivera Injac, za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti gospodina Jakova Milatovića. Postupak po ovom zahtjev je u toku”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Imajući u vidu činjenicu da je 2. april za Đukanovića ‘’biti ili ne biti’’, te da je već nekoliko puta nakon političkog sloma 30. avgusta 2020. godine otvoreno i javno organizovao pokušaje ugrožavanja ustavnog i demokratskog poretka, izazivajući nemire i nerede po Crnoj Gori, bezbjedonosne prijetnje Milatoviću državni organi moraju shvatiti ozbiljno.

Kako se obruč slobodnih građana i javnosti sve više steže oko Đukanovića, kako se primiče njegov konačni politički slom 2. aprila i uklanjanje sa javne i političke scene, jasno je da izazivanje meteža i haosa odgovara samo njemu lično i njegovom kriminalno-biološkom okruženju. Zbog toga ovaj izborni proces nadležni državni organi moraju svim raspoloživim sredstvima mirno i dostojanstveno privesti kraju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.