NSD uručila orden “Marko Daković” profesorima srpskog jezika koji su izgubili posao zbog bivše vlasti

4

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, uručio je, u ime NSD, orden ,,Marko Daković” nikšićkim profesorima koji su 2004. godine ostali bez posla u prosvjeti.

Prije sedamnaest godina, u Crnoj Gori je donijeta odluka o preimenovanju srpskog jezika u maternji, što je dovelo do pobune nikšićkih profesora.

“Imam veliku čast i privilegiju da naše najveće stranačko odlikovanje, koje je prije vas dobio naš najveći živi pjesnik Matija Bećković, uručim upravo vama”, kazao je Mandić.

On je istakao da mu je budući gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević, rekao da će se jedna posebna prostorija u Opštini Nikšić obezbijediti u svrhu njegovanja i čuvanja svega što su profesori postigli i podigli kao visoki standard u Nikšiću, i da će, kada neko dođe, moći da kaže da su to oni profesori iz Nikšića, koji su najveći profesori posle onog čuvenog profesora koji je u Kragujevcu držao čas.

Prof. Dragana Todorović je u ime svojih kolega poručila da je jezik za njih svetinja i da su između hljeba i jezika izabrali jezik. ,

”Znali smo da to neće biti laka borba, da je to teška borba, težak put, ali išli smo tim putem, nosili smo krst i dalje nosimo taj krst, i dalje se borimo, jer borba za jezik ne traje godinama, ona traje čak i vjekovima.”

“U jeziku je sva naša tradicija, sva naša misao, sav naš život. Prema tome, tamo gdje nema jezika, nema ni naroda”, istakao je prof. Miomir-Beli Kovačević i dodao da je najveće priznanje dobio 2004. godine kada je ostao bez posla i kada je, kako kaže, stao uz ljude.

Prof. Marija Lalatović je pomenula i njihove preminule kolege:

“Danas se raduju duše velikih profesora srpskog jezika, Vuka Velaša, Stanke Nikčević i Svetozara Ćirakovića.”

Nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Nikšića”, Marko Kovačević, naglasio je da od Nikšiča želi da napravi grad u kojem svi mogu dobiti mjesto koje im pripada.

“Danas smo mi to mjesto dali vama, a ono je najveće na pijedestalu svih moralnih vrijednosti koje jedan grad treba da ima”, kazao je on.

 

4 Comments
 1. Niksic hrabri komentariše

  Svaka cast predjsednice Mandicu,bi ste pravi heroj jer cijenite nase heroje! PODRSKA ZA NIVU SRPSKU DEMOKRATIJU

  2
  2
 2. Milica komentariše

  Bravo ljudi!

  1
  2
 3. Nevena komentariše

  Bravo! Svaka čast! Ovim ljudima vaša podrška i poštovanje sigurno mnogo znače!

  1
  2
 4. Andol komentariše

  Hahahhahhahaha

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.