Njemačkoj fali radne snage, evo i koje profesije su deficitarne

0

U svakoj šestoj profesiji u Njemačkoj vlada nedostatak kvalifikovane radne snage – pokazuje nova analiza Agencije za rad. U 2022. bilo je uskih grla u 200 od oko 1.200 profesija, znatno više nego godinu dana ranije.

Trenutno „nema pokazatelja da postoji opšti nedostatak radnika“, piše u analizi Savezne agencije za rad o manjku kvalifikovane radne snage u Njemačkoj. Navodi se i da „raspoloživa ponuda radne snage čak značajno premašuje potražnju za radnom snagom u čitavom nizu zanimanja“.

Međutim, u odnosu na prethodne godine, u nekim djelovima tržišta rada vlada sve veći nedostatak stručne radne snage, što se ogleda u bitnom porastu uskih grla u značajnom broju zanimanja. Za svoju analizu nedostatka kvalifikovanih radnika, Agencija za rad i zapošljavanje razmatra oko 1.200 branši i ocjenjuje ih na osnovu 14 indikatora.

O uskom grlu se govori kada šest indikatora pretežno ukazuje na to. To uključuje, na primjer, dužinu vremena za koje su prijavljena radna mjesta popunjena, stopu nezaposlenosti za specifična radna mjesta i razvoj plata. Studija pravi razliku po stručnosti između visoko kvalifikovanih, specifično kvalifikovanih i stručnjaka sa akademskom spremom.

Međutim, saznanja koje nudi ova studija nisu sasvim nove. Još u aprilu je Stručni centar za obezbjeđivanje kvalifikovane radne snage (Kofa) Instituta njemačke privrede (IW), bliskog njemačkim poslodavcima, podigao alarm za uzbunu.

Prema izvještaju tog centra, prošle godine kvalifikovanim radnicima nije moglo da bude popunjeno više od 630.000 radnih mjesta. Prema mišljenju stručnjaka IW, na tržištu rada trenutno važi sledeće pravilo: što je viša kvalifikacija koja se traži, to je teže popuniti slobodna radna mjesta.

Potražnja za visoko kvalifikovanim radnicima

Tako je njemačka Agencija za rad za ukupno 105 zanimanja u kategoriji stručne radne snage utvrdila da postoje uska grla. To su prije svega zanimanja u oblasti zdravstvene njege i medicinske struke, a nedostaju i zanatlije.

Bilo je i uskih grla u prodajnoj branši, posebno u trgovini hranom, kao i u gastronomiji, a traženi su i profesionalni vozači.

Identifikovana su i uska grla za ukupno 56 zanimanja u kategoriji „specijalisti“. To se prije svega odnosi na vaspitače, zanimanja u oblasti fizio i ergoterapije, medicinske sestre i zanimanja u IT sektoru, kao i u elektrotehnici i komunikacionoj tehnologiji.

Utvrđen je nedostatak stručnjak za ukupno 39 zanimanja u kategoriji „eksperti“. Kada je riječ o toj vrsti stručnjaka, uska grla i potražnja postoji za ljekarima, farmaceutima, u oblasti socijalnog rada. Fali i nastavni kadar u stručnim školama ili u građevinarstvu, gdje su posebno traženi arhitekte i građevinski inženjeri. Nadalje, sve veća digitalizacija utiče na sve veći nedostatak inženjera softvera.

Potraga za mašinskim inženjerima i stručnjacima za obnovljivu energiju

U 2022. godini ni u jednoj njemačkoj pokrajini nije bilo uskih grla niti su nedostajali kvalifikovani radnici u oblasti mašinske industrije i pogonskom inženjerstvu. U mnogim njemačkim pokrajinama, međutim, postoje znakovi da ih ima samo onoliko koliko je trenutno potrebno i da bi narednih godina moglo da dođe do nedostatka mašinskih i pogonskih inženjera.

Stručnjaci za automobilsku industriju, vazduhoplovstvo i brodogradnju su rijetki u svim njemačkim pokrajinama. Ljudi sa zanimanjima u energetskoj branši i tehnologiji igraju važnu ulogu u nadolazećoj energetskoj tranziciji u Njemačkoj – 2022. godine je u svim njemačkim pokrajinama nedostajalo kvalifikovanih energetskih tehničara.

Već godinama širom zemlje nema dovoljno medicinskih sestara. Srednjoročno poboljšanje prilika u toj oblasti trenutno se ne može predvidjeti, s obzirom da to zavisi od demografskog razvoja u Njemačkoj. Uska grla postoje i u fizio i ergoterapiji, kao i u logopediji.

Poboljšanja „ni na vidiku“

I u oblastima visokogradnje i niskogradnje u 2022. vladao je nedostatak radne snage u čitavoj Njemačkoj. Ako se porede pokrajine, mogu se uočiti manje razlike, kao na primjer kada je riječ o građevinskim zanimanjima u Berlin-Brandenburgu. U međuvremenu, u čitavoj zemlji vlada nedostatak arhitekata i građevinskih inženjera.

Širom zemlje postoje uska grla i nedostatak stručnjaka iz informatičke branše. Taj nedostatak je evidentan godinama i tu se ništa neće promijeniti ni u bliskoj budućnosti. Umjesto toga, transformacija u obnovljive energije vjerovatno će dodatno povećati potrebu za IT stručnjacima.

U 2022. godini zabilježen je i manjak stručnjaka u oblasti razvoja softvera i programiranja.

(Izvor: rts.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.