Njemački maligni uticaj u regionu: Berlin minira Otvoreni Balkan, preko Prištine, Sarajeva i dijela Podgorice sprječava ekonomsko povezivanje balkanskih država!

4

Nova njemačka administracija u poslednje vrijeme demonstrira na Balkanu kako izgleda maligni uticaj za koji na Zapadu već više od dva vijeka optužuju Rusiju.

Političko penzionisanje Angele Merkele se, sa protokom vremena, ispostavlja kao veliki i nenadoknadivi gubitak za zemlje tzv. Zapadnog Balkana. Od kada stupio  na funkciju kancelara Olaf Šolc i njegovi zeleni partneri intezivno izazivaju krize na trusnom Balkanu.

Način na koji Njemačka djeluje, prvenstveno na području Kosova i Metohije i BiH, jasno ukazuje na lošu namjeru Berlina prema regionu u kojem su dva puta tokom 20. vijeka izaivali krvoprolića koja su sa odnijela na milione živote.

Za razliku od Angele Merkel koja je pokazivala razumijevanje za kompleksnu situaciju na području tzv. Balkana, nova njemačka vlast koju predvopdi SPD i Zeleni, po uzoru na svoje prethodnike Gerharda Šredera i Jošku Fišera, produbljuje krizu između naroda i država u regionu.

Dok doskorašnji svjetski hegemon SAD ulaže napore preko Otvorenog Balkana da donekle stabilizuje prilike u našem okruženju, Njemačka preko svojih saradnika iz Prištine, Sarajeva i dijela vlasti u Podgorici nastoji da minira proces ekonomske integracije regiona, od kojeg bi koristi imali svi građani, bez obzira na to u kojoj državi žive.

Posebno je zabrinjavajuće na koji način Berlin djeluje u BiH i na Kosmetu. Umjesto da pomognu konsolidaciji tih kriznih područja u kojima još uvijek postoji realna opasnost da svjedičimo nemilim sukobima kao 90-ih godina, Berlin uporno preko svojih posrednika Kristijana Šmita i Aljbina Kurtija gura ta društva u zagrljaj rata čije rane su još nezaliječene.

Dok preko svojih pajaca Đukanovića, Kurtija, Šmita i Izetbegovića revitalizje Berlinski proces, od kojeg su građani ovog regiona osjetili korist koliko i ukrajinski vojnici od zapadnog oružja u sukobu sa ruskom vojskom, na terenu imamo situaciju da lažni visoki predstavnik u BiH (inače Njemac) Kristijan Šmit najavljuje dolazak njemačkih vojnika i viorenje njemačke zastave u Butmiru.

A opšte je poznato koliko su skupu cijenu platili balkanski narodi svaki put kada se na Balkanu viorila zastava sa crno-crveno-žutom bojama.

Pored BiH, u kojoj Njemci pokušavaju da okončaju postojanje Republike Srpske, na drugom kriznom žarištu- južnoj srpskoj pokrajini Berlin huška Aljbina Kurtija protiv Beograda i Tirane čije povezivanje preko Otvorenog Balkana izaziva jezu kod aktuelne njemačke vlasti.

Kancelar Olaf Šolc je isticao doprinos koji je Berlin dao stvaranju lažne države Kosovo, a takođe je najavio snažnu podršku namjeri Prištine da se učlani u Savjet Evrope.

Uporedo sa time, Šolc je tokom dva sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražio od Beograda da prizna nezavisnost tzv. Kosova i uvede sankcije Rusiji. Posebno je bilo besprizorno Šolcovo, iz Beograda, javno zahtijevanje/ucjenjivanje  Srbije da prizna nelegalnu secesiju svoje južne pokrajine i uvede sankcije Ruskoj Federaciji koja je tokom prethodne dvije decenije nekoliko puta sprječavala u UN-u ponižavanje Srbije i srpskog naroda u cjelini od strane onih koju su se u trećoj deceniji 21. vijeka sjetili postojanja međunarodnog prava.

Dan nakon Samita Otvorenog Balkana, Šolc hoće da reorganizuje tzv. Berlinski proces

Sav napor (maligni uticaj) koji nova njemačka vlast ulaže u regionu ima jednu-jedinu svrhu da opstruira inicijativu Otvoreni Balkan i ekonomsko povezivanje svih država i naroda regiona.

Dan nakon Samita Otvorenog Balkana u Ohridu, Olaf Šolc iz Beograda poručuje da će raditi na ponovnom uspostavljanju Berlinskog procesa, od kojeg države regiona ni u prvobitnoj varijanti nisu osjetili opipljive benefite.

– Nadam se da će se intenzivirati razmena između naših zemalja. Mi ćemo se sastati u Solunu narednih dana, i razgovaraćemo o perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Veoma je važno da proces pristupa dobije dinamiku i da krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani znaju da politički uposlenici trude na tom pitanju. Zato ćemo ponovo uspostaviti takozvani Berlinski proces, gde ćemo zajednički raditi na procesu pristupanja- kazao je Šolc.

Potencijalno člasnstvo Crne Gore u Otvorenom Balkanu očito je upalilo alarm u Berlinu, čim je Šolc najavio revitalizaciju Berlinskog procesa. Možemo odmah očekivati da će se na njegovu izjavu iz Beogradu nadovezivati svi oni regionalni poltičari koji inače po nalogu iz Njemačke prethodnih mjeseci miniraju širenje inicijative Otvoreni Balkan.

Biće zanimljivo vidjeti kakav će odgovor na njemačke destabilizarujće poteze na tzv. Zapadnom Balkanu dati Sjedinjene Američke Države koje su podržale projekat Otvoreni Balkan. Prethodni odgovori američke administarcije na slične njemačke poteze u regionu bili su razvlašćivanje Aljbina Kurtija u Prištini i Zdravka Krivokapića u Podgorici.

Dok Olaf Šolc u regionu „oštri zube“ i izigrava evropskog lidera i ujedinitelja, njegova zemlja polako, ali sigurno klizi ka recesiji zbog toga što se bespogovorno i samoubilački pridružila sankcijama Rusiji koje su joj nametnute iz Vašingtona.

Njemački kancelar bi najprije u svom dvorištu trebao da izgradi integritet i autoritet,  da bi mogao od drugih država da zahtijeva pokornost kakvu je on demonstrirao prema Vašingtonu po pitanju ukrajinske krize.

4 Comments
 1. Q komentariše

  Što reko Vučić:“Izvinite kancelare,nemojte se ljutit al vi ste nacista“.

 2. Harvi Kejtl komentariše

  Peder stari švabski

 3. Mijusko komentariše

  A gdje nestadose ovi celnici DF ?

 4. Radomir komentariše

  Uvijek neko nasanka celnike DF, Mandu i drustvo. Zamislite koliko treba biti pametan, da te nasnka jedan Joko.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.