Njemačka ne isključuje nove sankcije Amerike protiv „Sjevernog toka 2“

0

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas ne isključuje uvođenje novih američkih sankcija protiv gasovoda „Sjeverni tok 2“, prenosi agencija „Blumberg“.

„Ne bih rekao da više neće biti novih sankcija“, rekao je ministar, odgovarajući na pitanje novinara da li je zatvorena tema sankcija protiv ruskog gasovoda.

Prema riječima Masa, kako demokrate, tako i republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama nisu baš pozitivno raspoloženi prema „Sjevernom toku 2“.

Kako „Blumberg“ navodi, Mas tvrdi da diskusije koje su se vodile poslednjih nedelja ulivaju nadu da će se narednih mjeseci postići rešenje tog pitanja.

„Tako da ta tema ne ostane uvijek predmet sukoba u saradnji Njemačke i SAD, koja je po pitanju ostalih stvari zaista izuzetna“, precizirao je Mas.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasijedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 4. juna saopštio je da je uspješno završeno polaganje cijevi prvog kraka gasovoda „Sjeverni tok 2“.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.