NATO razmatra trajno povećanje trupa na Kosovu

0

NATO razmatra trajnije povećanje broja vojnika na Zapadnom Balkanu kako bi držali tenzije pod kontrolom, kazao je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zapadna vojna alijansa je poslala stotine dodatnih snaga na Kosovo iz Britanije i Rumunije nakon sukoba između policije i naoružanih Srbi koji su se bili zabarikadirali u jednom manastiru 24. septembra.

“U septembru su nas nasilni incidenti na sjeveru Kosova podsjetili na opasnost od većeg sukoba koji bi mogao da izbije na Zapadnom Balkanu. U napadu u maju teško su povrijeđena 93 vojnika NATO-a, od kojih su neki dobili povrede koje će ih pratiti doživotno. Takvi napadi su neprihvatljivi i zahtijevamo da odgovorni snose odgovornost”.

“Sada razmatramo da li treba da imamo trajnije povećanje broja vojnika kako bi se postarali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u širem regionu”, kazao je Stoltenberg novinarima prilikom posjete Kosovu.

Rojters podsjeća da je sukob u septembru izazvao nove međunarodnu zabrinutost za stabilnost na Kosovu. NATO mirovna misija, koja djeluje na Kosovu od 1999. godine, sastoji se od preko 4500 vojnika iz 27 država.

Stoltenberg je ranije juče boravio i u prvoj zvaničnoj posjeti BiH gdje je podržao visokog predstavnika Kristijana Šmita, rekavši da je zadovoljan što je Savjet bezbednosti produžio misiju EUFOR u BiH, ističući da NATO “ne može i neće dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH”.

“NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje sa Kancelarijom visokog predstavnika. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija vodi BiH nazad, a ne naprijed”, kazao je Stoltenberg. “Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo da vidimo mirnu državu u srcu stabilnog regiona”, kazao je Stoltenberg.

U okviru turneje na Zapadnom Balkanu Stoltenberg će posjetiti i Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.