NATO odustaje od raspoređivanja nuklearnih raketa u Evropi?

0

Lideri zemalja NATO-a namjeravaju da poslije samita u Briselu i uoči sastanka američkog i ruskog predsjednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina objave da se protive razmještanju nuklearnih raketa kopnenog baziranja u Evropi, piše „Difens njuz“ pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji i američkom Kongresu.

Kako navode izvori, takva odredba sadržana je u nacrtu izjave koja bi trebalo da bude objavljena nakon završetka samita NATO-a u Briselu 14. juna.

„Ova mjera posmatra se kao mogući način za smanjenje napetosti u odnosima sa Moskvom i priprema teren za dijalog o kontroli naoružanja uoči samita ruskog i američkog predsjednika 16. juna u Ženevi“, piše list.

Bajden je u sredu krenuo na svoje prvo putovanje u inostranstvo kao šef američke administracije. Američki predsjednik učestvuje na samitu G7 u Velikoj Britaniji. Nakon toga, odleteće u glavni grad Belgije na sastanak NATO-a na najvišem nivou. U Briselu će poslije toga biti održan samit SAD-EU. Bajdenova turneja kulminiraće njegovim susretom sa Putinom u Švajcarskoj 16. juna, prenosi Sputnjik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.