NATO i Pentagon isporučuju PVO sistem „Patriot“ Ukrajini?

0
Zemlje-članice NATO vode diskusiju o mogućim isporukama sistema PVO sistema „Patriot“ Ukrajini, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg nakon prvog dana zasijedanja šefova diplomatija u Bukureštu.
„Razgovaramo o isporukama novih sistema, kao što je ‘Patriot’ i sada se vodi diskusija o tome. Diskusija se tiče i toga da se garantuje da su već isporučeni sistemi efikasni i da funkcionišu“, rekao je on.
Stoltenberg je rekao da vojna komanda NATO može da pošalje dodatne snage na istočno krilo ako za tim bude potrebe. Prema njegovim rečima, sada je pod komandom NATO na istočnom krilu je 40.000 vojnika, značajne vazdušne i pomorske snage.
Istovremeno, i u Pentagonu su saopštili da razmatraju snabdijevanje Ukrajine svim vidovima PVO odbrane, uključujući i sistem „Patriot“.
„PVO je naš najveći prioritet i tragamo za svim mogućnostima kako da pomognemo Ukrajini“, rekli su predstavnici Pentagona na brifingu za novinare.
U Pentagonu su istakli i da za sada ne razmišljaju o slanju aviona-lovaca Ukrajini. Kako se dodaje, to nije prioritet za skoriju budućnost.

 

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.