Nakon neuspješne vikend misije u „Bristolu“ i naprasnog osvješćivanja Demokrata: Spajić do 41 poslanika može doći samo uz pomoć DPS-a!

3

Nakon neuspješne misije ubjeđivanja potencijalnih partnera u hotelu „Bristol“ od strane mandatara Milojka Spajića, neupitna je činjenica da lider PES-a do podrške od 41 poslanika može doći samo ako ga podrži DPS.

Podsjetimo, Spajić i njegov najbliži saradnik Branko Krvavac su u subotu veče u podrumu  pomenutog hotela organizovali tajni sastanak sa Aleksom Bečićem, Vladimirom Jokovićem, Srđanom Pavićevićem, Ervinom Ibrahimovićem, Fatmirom Đekom i Mehmedom Zenkom sa ciljem da se približe dogovoru oko formiranja 44. Vlade Crne Gore.

Kako do dogovora nije došlo, politička kriza se produbila i lider PES-a je sve dalje i dalje od sastavljanja nove vlade.

Pošto u Skupštini ne može da računa na podršku dva svoja poslanika i Vladimira Dobričanina iz Ujedinjene Crne Gore, Spajić mora da kompenzuje te glasove uključivanjem SNP-ova dva poslanika i Mehmeda Zenke sa liste DPS-a.

Međutim, naprasna odluka Demokrata da neće biti dio vlade ukoliko istu podrži poslanik sa DPS-ove liste dodatno je zakomplikovala ionako težak Spajićev položaj. On se sada nalazi u „nebranom grožđu“ iz kojeg se naziru tri puta od kojih dva vode ka DPS-u, pod uslovom da Spajić bude istrajan u namjeri da iz buduće vlasti isključi koaliciju ZBCG ili GP URA.

Kako stvari stoje, Spajić jedino može formirati vladu ukoliko ga značajnije podrži DPS, naravno pod preduslovom da Demokrate budu istrajne u poštovanju odluke Predsjedništva neće praviti Vladu sa onima koji su bili na listi DPS-a na izborima 11. juna ove godine.

Takođe, ukoliko ne ubijedi sve svoje poslanike da podrže Vladu u kojoj će glavni stožer biti manjinske partije,  Spajiću ne preostaje ništa drugo nego da traži podršku minimum jednog poslanika sa liste DPS-a.

Treća opcija je neformiranje vlade, što bi za implikaciju imalo dodjeljivanje mandata nekom drugom kandidatu ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Protok vremena i mandatarovo nesnalaženje ovu mogućnost čini sve realnijom.

Na osnovu svega viđenog u prethodnih nešto više od 100 dana, Spajić nije ni zavrijedio priliku da predvodi buduću vladu.

3 Comments
 1. Miloš komentariše

  Možete da mu popušite, vi iz DFa i URAe.

 2. Ivi komentariše

  A to je hotel i podrum Nasera KELJMENDIJA je li? E lijepo… A ona ološ je mogla da ubije bilo koga i sakrije se u taj tunel, sve je tu… Ne znaju, ne, zato što je njihovo, bagra policijsko udbaška… Sve je tu na 2 koraka, bilo koga…..

 3. Milos komentariše

  Milatovicu sto cekas raspisuj nove izbore!
  Lazojko ovaj put nece osvojiti ni 10%
  Ziveli Srbi!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.