Nakon hladnog tuša iz Brisela Milo promijenio ploču: Podržaćemo Evropsku političku zajednicu, najbitnije je da baštinimo evropske vrijednosti!

6

Podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon današnjeg sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

Umjesto bezuslovnog članstva EU koje je dosada zagovarao, Đukanović je srozao kriterijume nakon hladnog tuširanja u Briselu danas i po straoj trgovinskom maniru „daj šta daš“ prihvatio Evropsku političku zajednicu kao utješno rješenje.

-Ideja oko Evropske političke zajednice nijesu supstitut za članstvo, nego su novi okvir kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i EU. Okvir koji može pomoći da se pospješi proces, ali je osnovna ideja članstvo za sve zemlje Zapadnog Balkana – istakao je predsjednik Crne Gore.

 

Koliko je Đukanović kontradiktoran od kada je ponovo preuzeo predsjedničku funkciju možda najbolje ilustruje to što Evropsku političku zajednicu koju je predložio njegov francuski kolega ne doživljava kao alternativu članstvu u EU, iako je to jasno predviđeno nacrtom Makronovim nacrtom predloga o EPZ.

– Crnu Goru zanima članstvo a ne alternativa članstvu. Naravno, podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva – istakao je Đukanović.

I pored toga što je bezuspješno 20-ak godina vodio Crnu Goru ka EU, Đukanoviću za utjehu ostaje činjenica da su baltičke državice pohvalile zavidan nivo prihvaćenosti evropskih vrijednosti u Crnoj Gori. Ako ništa od EU će nam, poput dugmića, ostati evropske vrijednosti.

– Vrlo je ugodno čuti ocjene na račun Crne Gore koja, prema ocjenama svih, potpuno dijeli evropske vrijednosti. Nije Crna Gora djelimično svrstana uz evropske vrijednosti, nego ih apsolutno baštini. Baltičkim i skandinavskim i drugim zemljama, koje striktno insistiraju da neće podržati niti jedan dalji korak u procesu evropske integracije zemljama koje nisu sa obije noge stali na stranu evropskih vrijednosti. Insistira se na tome da se ne može biti istovremeno na strani slobodnog izbora svake nezavisne i suverene države sa razumijevanjem za agresiju na te iste vrijednosti. Crna Gora nema tu vrstu moralnog i političkog raspeća, nego smo veoma logično, konzistetno i politički mudro, stali na stranu evropskih vrijednosti –  ocijenio je Đukanović.

Da sumiramo, dvodecenijski evropski put Crne Gore kojim nas je vodio Đukanović za rezultat je imao to da nam evropski partneri dodijele oreol lidera u regionu u bespogovornom prihvaćanju evropskih vrijednosti. Upravo će nam te evropske vrijednosti pomoći da se nakon jeseni uhvatimo u koštac sa posledicama slijepog poslušništva Briselu.

Priznao političku nemoć, pa oročio manjinsku vladu na godinu dana

Nakon što su Crnoj Gori i zvanično zatvorena vrata EU,  Đukanović se osvrnuo na domaću političku scenu gdje je još jednom priznao inferioran odnos njegovog DPS-a prema URA-i. On je opet konstatovao da nije uspio u naumu da se u Crnoj Gori organizuju vanredni parlamentarni izbori i da manjinska vlada nije idealno rješenje. Lider poniznog DPS-a poručio oročio je mandat manjinskoj vladi na godinu dana.

-Nema nikakave sumnje da to nije idealna vlada. Mislim da je idealan scenario bio organizovati izbore i dobiti političku vladu, jer Crnoj Gori treba moćna politička vlada koja će biti u stanju da zemlju vodi maksimalnom dinamikom ka strateškom cilju – članstvu u EU. Nije postojala spremnost da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori i  moralo birati između one vlade koja je potpuno dovela zemlju u ćorsokak i nove Vlade koja je bila realno moguća.

Manjinska vlada ima oročen vijek trajanja od godinu dana. Svi koji smo akteri u toj Vlade, složili smo se oko prioriteta. Kada govorimo o godini dana mandata možemo govoriti o dva zadatka – deblokada pregovračkog procesa i pokušaj povratka povjerenja strateških investitora – zaključio je Đukanović.

6 Comments
 1. Dekson komentariše

  A on bi podržao savez sa Sjevernom Korejom da mu narede gazde sa Zapada.

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  {„Manjinska vlada ima oročen vijek trajanja od godinu dana. Svi koji smo akteri u toj Vlade, složili smo se oko prioriteta. Kada govorimo o godini dana mandata možemo govoriti o dva zadatka – deblokada pregovračkog procesa i pokušaj povratka povjerenja strateških investitora – zaključio je Đukanović.“}

  ============================================================

  Zamislite zemlju u kojoj je PREDSEDNIK-PREDSEDNICA VRHOVNOG SUDA U ZATVORU. I shta? Pa nishta. Zivot teche dalje!!
  .
  .
  .
  Zamislite zemlju od 550 000 stanovnika (osrednji grad na Zapadu, ili vece selo u Kini i Indiji) na chijem chelu je chovek za koga FORBES (najugledniji izvor u Svetu za takve stvari) tvrdi da je NAJBOGATIJI POLITICHAR U EVROPI, DOK TAJ ISTI TVRDI DA IMA USTEDJEVINU OD SVEGA NEKOLIKO HILJADA EURA I JEDNU PARCELU U BUDVI. Zamislite dalje da Vlasti u toj zemlji i posle svrgavanja tog 30-god diktatora nisu u stanju da ISTRAZE TU SVAKOME OCHIGLEDNU VELE-KORUPCIJU SAKRIVENU U 50 OFF SHORE KOMPANIJA (kako je lepo napomenuto u „Panamskim Papirima“) RASUTIM OD PANAME, MALTE, DEVICHANSKIH OSTRVA…. DO SHVICARSKE I LONDONA. Zamislite kako jadno i zalosno zivotari ogromna vecina Crnogoraca, dok ovaj sa svojom shirom familijom pliva u ogromnom bogatstvu od koga je samo mali deo vidljiv, iznad povrsine. Kako da tako nesto svarite, da se sa tim mirite?
  .
  .
  .

  Ehhh sad zamislite, nova manjinska Vlada ima stotine prechih stvari od VELE-KORUPCIJE, USTANOVLJAVANJA SAMOSTALNIH SUDOVA, ZAKONA PRAVA, JEDNAKOSTI SVIH GRADJANA PRED ZAKONOM, ISPITIVANJA OCHIGLEDNO OGROMNOG NEZAKONITO STECHENOG BOGATSTVA.

  .
  .
  .

  Molim vas Zemljaci kakav je ovo TEATAR – pogledajte ga kako se shepuri u sred Brisela ide u sred Washington DC, doduse tamo izbegavaju da mu dozvole da udje u Belu Kucu, ali ga zato NATO ljudi svuda primaju a i u Briselu je ravnopravan ucesnika, kao da se radi o chistom kao suza lideru neke drzave.
  .
  .
  .

  Izgleda da je Zapad (posle Ruske invazije UKR josh je potreban) odlucio da ga ostave na miru do kraja mandata u 2023, pa da ga se ratosiljaju tada, da bi mu se tek potom omogucilo da nadje najbolje advokate i da se brani u do tada – koliko-toliko nezavisnom sudu.

  1. Srdjan Lonchar komentariše

   Ako hocete da se zabavite ukucajte na intenetu „UE Summit for Western Balkan“ – potrazite video. Vucica prijateljski srece Predsednica EU, zatim Izaslanik EU za Balkan a posebno se srdachno pozdravlja sa Makronom tako sto su dechachki sklopili shake u vis kao 2 stara drugara. Njih 4 staju da se zasebno slikaju!
   .
   .
   .
   Ehh sad pogledajte veselog Mila: Poredjali su se u dva reda za kolektivni photo. Milo se nacrtao u prvi red onako dugachak, smlatinast sa ogromnom, coshkastom glavom, zaklonio 3 choveka pozadi. Photo zavrseno i sad dolazi do medjusobnog pozdravljanja i caskanja. Niko ama bash niko se ni ne pozdravlja sa njim. Milo se okrece na levo pa desno, koluta ochima nalik na „zalosnu sovu“, pa se hvata za kravatu, kao steze i fol nameshta, vec nameshtenu kravatu. Ostali prolaze oko njega, kao da je providno staklo, kao da nije tu. On nije u stanju ni da ih oslovi, da im kulturno skrene paznju, da pokazed da je ziv.

   Ako neko iz pratnje nije doshao da mu pomogne, on nije u stanju ni da ode bilo gde. Dovoljno da chovek upadne u depresiju.

 3. Kontra Revolucija komentariše

  Ee, baš fino !.
  I ponovo mu preostaje samo Otvoreni Balkan ili Velika Albanija, pa nek bira !.
  Jadnik dje je samo pogrešio na svom Evropskom putu, ne vjerujem da su cigare, ahahahahaha !.

  1. Srdjan Lonchar komentariše

   Prijatelju, ja kad chitam one njegove FRAZE o EVRO-ATLANTSKIM VREDNOSTIMA, moja koza se najezi, dodje mi da pochnem da ujedam.

   To je isto kao da u emisiji „Nachisto“ dadnu prostor njegovom savetniku Veljovicu ili Lazovicu da govore o Evro-Atl Integracijama/vrednostima… Mogu takodje da dovedu na TV i Zvicera (mislim da je Kavachki klan, nisam siguran), pa Darka Sharica-Brana Micunovica… svi ti „ZESTOKI MOMCI“ imaju jednako pravo kao i on njihov Vodja , da drze vatrene govore o vladavini prava-slobodama-protiv korupcije-NATO-o drzavi „Kosovi“ itd itd
   .
   .
   .
   Zamisli neko kome su godinama skandirali na ulicama (rizikujuci da idu na robiju) „MILO LOPOV“ , da neko takav ide u Brisel, shepuri se po binama i neprekidno pricha o VLADAVINI PRAVA-NEZAVISNOM SUDSTVU-BORBI PROTIV KORUPCIJE, kao kljucnim EU-vrednostima!! To samo moze da radi STAND-UP komedijash.

 4. Srdjan Lonchar komentariše

  Tu je Milo OK. Morash da ga razumesh. On hoce da spasi svoju kozu ili da je shto skuplje proda. To je deo Darvinove Religije da „najspretniji“ prezivljavaju (navodni mehanizam TE).

  Medjutim to baca ljagu na Duboke Drzave US-EU, kad su spali na tako niske grane da odrzavaju na vlasti diktatora kao svog slugu, koga se narod oslobodio na izborima, odrzanim pod njegovim uslovima.
  .
  .
  .
  Uskoro (u Novembru) u US na 1/2 terminu izborima za odredjeni broj Senatora i Kongresmena (kojima term istiche), vladajuca DS/Globalisti ce da pretrpe NECHUVENO VELIKI PORAZ-debakl. Potom ce DS da ima samo Predsednika-Izvrshnu Vlast, koja nece moci nishta da provuche kroz Senat i Predst. Dom bez Republikanaca. Nesto slichno u manjoj meri je Makron vec iskusio – po prvi put nema vecinu u Parlamentu. Svet se uvek krece ka reshenjima BOZJE PRAVDE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.