Najmanje 92 osobe ubijene na protestima u Iranu

0

Najmanje 92 osobe ubijene su u protestima povodom smrti mlade Mahse Amini, koju je zbog kršenja propisa o hidžabu privela ozloglašena policija za moral u Iranu, objavila je organizacija Iran Human Rights (IHR).

Kurdska Iranka Amini (22) proglašena je mrtvom nakon što je pritvorena zbog navodnog kršenja pravila prema kom žene moraju nositi marame i skromniju odeću, što je izazvalo najveći talas nemira u Iranu u gotovo tri godine.

Umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu. Policija je odbacila sumnje da je đevojka pretučena zbog čega je završila u komi i u izvještaju navodi da se samo srušila dok je čekala zajedno s drugim privedenim ženama.

U petak je u sukobima na krajnjem jugoistoku Irana, području koje graniči s Avganistanom i Pakistanom, poginula još 41 osoba, prema podacima IHR-a čije je sedište u Oslu, a poziva se na lokalne izvore.

U izveštaju stoji da su proteste podstakle optužbe da je šef regionalne policije silovao tinejdžerku iz etničke manjine Baluči.

Skupovi solidarnosti s iranskim ženama, koje su prkosno palile hidžabe koje su primorane da nose još od Islamske revolucije 1979, održani su u raznim delovima svijeta, a protesti su se u subotu održali u više od 150 gradova.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.