Muk: Inicijativa da se utvrdi da li je predsjednik države povrijedio Ustav legalan i opravdan čin

1

Izbor sudija Ustavnog suda već dugo je prioritet, ali su političke elite neodgovornim odnosom urušile najviše institucije države, a posljedice toga platiće građani i ustavno-pravni poredak.

Pred Ustavnim odborom Skupštine u toku je postupak za izbor sudija Ustavnog suda, a prema procjenama, to se ne može završiti prije novembra. Krajem jula ove godine Ustavni odbor nije izabrao kandidate za sudije Ustavnog suda jer nijedan od 17 prijavljenih nije dobio većinu od sedam glasova, pa je raspisan novi oglas. Ustavni odbor odluke treba da donese kvalifikovanom većinom, odnosno da sedmoro od ukupno 13 članova glasa. Nakon toga poslanici na plenumu izbor sudija treba da potvrde dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom…

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) i član Tužilačkog savjeta Stevo Muk kaže da se izbor sudija Ustavnog suda nameće već dugo kao prioritet i preduslov funkcionisanja pravnog i političkog sistema, zaštite ljudskih prava i vladavine prava.

On navodi da je inicijativa da se utvrdi da li je predsjednik države povrijedio Ustav legalan i opravdan čin, jer se njom može utvrditi većinski stav poslanika o odluci predsjednika države, što je politički značajno.

”Drugo, time se otvara put da Ustavni sud razmotri odluku predsjednika države i moguće utvrdi povredu Ustava, što bi preciziralo određene obaveze i postupanja za buduće slučajeve, odnosno uticalo na dalju ustavnu praksu”, objašnjava Muk.

Podsjeća da ako Ustavni sud donese odluku da je predsjednik provrijedio Ustav, poslanici moraju još jednom da glasaju.

”Dakle, osim odgovarajuće odluke Ustavnog suda potrebno je i da dva puta poslanici većinom glasova podrže odluke koje vode ka razrješenju predsjednika Crne Gore. Da li će Ustavni sud imati dovoljnu većinu za rad i odlučivanje, pa samim tim i biti u mogućnosti da razmotri da li je predsjednik države povrijedio Ustav, takođe zavisi od poslanika”, naveo je Muk.

Podsjetimo, Đukanović je, umjesto da mandat za sastav vlade na predlog 41 poslanika da Miodragu Lekiću (Demos), podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini. Stara parlamentarna većina na to je odgovorila inicijativom za smjenu Đukanovića, koja je,od juče formalno u skupštinskoj proceduri.

Izvor“Vijesti“

1 Comment
  1. Adolf komentariše

    Ovaj lik je u klasičnom konfilktu interesa, nastupa kao predsjednik upravnog odbora nvo Alternativa i kao član tuzilačkog savjeta…kadija te tuzi kadija te sudi

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.