Muhamed Jusufspahić za BORBU: U Gazi gledamo kako jedna država uklanja jedan narod i njegovu budućnost sa lica Zemlje, na isti način kako su to Evropljani činili Indijancima u Americi!

2

Iz pojasa Gaze imamo priliku poslednjih sedmica da gledamo direktan prenos nestajanja jednog naroda, baš onako kako je nestajao jedan narod prije 200, 300 godina kada se Amerika raseljavala od svoga naroda i naseljavala narodima Evrope od kojih su pretežno bili oni koji za sebe misle da su Bogom odabrani narod, izjavio je za BORBU Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, bivši muftija srbijanski i zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije.

Kako je ocijenio, u pojasu Gaze na sceni je  antisemitizam od strane države Izrael koji ima za cilj uništenje palestinskog naroda i njegovo brisanje sa lice zemlje.

– Kada je u pitanju narodnost i sa jedne i sa druge strane su semiti. Ako su jedni protiv drugih, radi se o antisemitizmu. U Gazi svjedočimo o ubijanju ljudi u enormnom broju, za vrlo kratko vrijeme. Uništava se budućnost čovječanstva prvenstveno, a onda i jednog naroda pojedinačno. Nestaju djeca Palestine, nestaje budućnost Palestine u ovih nekoliko sedmica. Preko 5.000 djece je ubijeno. To u rekordnom roku čini jedna država koja se ne suzdržava ni ispred UN-a da skloni jedan narod i budućnost njegovu sa lica zemlje, baš onako kako se raseljevala Amerika (za koju ne znamo kako su je njeni starosjedeoci nazivali, jer ovo je tuđi naziv za Ameriku) od Indijanaca i naseljavala nekim drugim adamolikima koji su prelazili tamo iz Evrope. E sada možemo vidjeti direktan prenos toga što se dešavalo tada na američkom kontinentu – naveo je Jusufspahić.

Prema njegovom mišljenju, suština izraelsko-palestinskog sukoba na Bliskom Istoku leži u tome što je jedan narod umislio da je odabran od Boga da drugi stavlja u podređen položaj.

– Reakcija ambasadora Izraela usred UN-a i traženje ostavke od prvog čovjeka te organizacije slikovito objašnjava suštinu ovog sukoba na Bliskom Istoku. On se ponašao  kao da su Izraelci, usred Ujedinjenih nacija, odabrana nacija. A ko se samom Bogu nadbožiti može – niko. Suština problema je kada neko misli da je odabran od strane Boga, a da mu to Bog nije ni šapnuo, ni kazao, jer Božiji narod može biti svako, nezavisno od krvnog srodstva. E kada to neko za sebe tvrdi i drugog stavlja u niži red, to je tako uočljivo da to nije Bogu milo – kazao je Jusufspahić.

Tzv. muslimanske zemlje dozvolile antihumanističko stradanje Palestinaca

Nedavni sastanak i reakcija lidera muslimanskih zemalja u Rijadu, povodom situacije u Gazi, je, prema Jusufspahićevim riječima, bio dobar, ali zakasnio. Dodao je da su se tzv. muslimanske zemlje ogriješile o Palestini i palestinskom narodu, dozvolivši njegovo stradanje.

– Šta su uradile muslimanske zemlje koje sebe tako nazivaju, a nisu to? Jer da jesu imalo, imali bi pravičnu reakciju i zaštitnički odnos prema Palestini i palestinskom narodu i ne bi dozvolili nikakvu vrstu antisemitizma, jer je to Bogu protivno. Ne bi dozvolili nikakvu vrstu antihumanizma, jer to Bog ne voli. Alah u Kuranu kaže da ne voli zlo, ubijanje i uništavanje – „ko jednoga ubije kao da je čovječanstvo ubio“.  Neko ko proizvodi Bajraktare dronove mogao je bar nešto poslati u odbranu sabraće. Kada vidimo takav odnos tih zemalja, onda nas ništa ne može iznenađivati ni na ovim nižim nivoima, pa i nereagovanje tzv. politčkih predstavnika Bošnjaka u našem regionu – utvrdio je bivši muftija.

Bošnjaci u Crnoj Gori su originalni Albanci, istinski Muslimani gradiće dobre odnose sa Srbima

Upitan da prokomentariše nepovjerenje koje baštine politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori prema svojim srpskim kolegama, što je došlo do izražaja tokom procesa formiranja 44. Vlade, Jusufspahić je odgovorio da ta pojava nije povezana sa vjerskim, koliko sa nacionalnim određenjem.

– Očigledno taj odnos duboko ima veze na nacionalnom, a ne na vjerskom nivou. Pravi Muslimani Crne Gore su oni koji se izjašnjavaju kao Muslimani i koji kažu „svjedočim da niko nije Bog, osim sami Bog i da je Muhamed njegov rob i poslanik“. Ko god to kaže on je Musliman, a to znači Bogu predan, bogojednovatelj, bogoslavitelj, bogunepridružitelj i bogonepoistovjetitelj i to nema veze sa nacijom.Takvi Muslimani neće imati problem da grade dobro odnose sa pravoslavcima, u ovom slučaju Srbima u Crnoj Gori – poručio je on i dodao:

– U Crnoj Gori je dosta onih koji kažu da su Bošnjaci, a nisu vezani za Bosnu, već su više vezani za Albaniju, albanski jezik, odnosno albanstvo. Oni se sada pošto su možda zaboravili albanski, više deklarišu kao Bošnjaci, da ne bi kojim slučajem kao slovenizirani Crnogorci ili Srbi u Crnoj Gori bili hristijanizovani. Zbog toga odlaze u bošnjaštvo, a inače su u originalu Albanci koji su zaboravili albanski jezik protokom slovenizacije, pa su zbog Islama se počeli izjašnjavati kao Bošnjaci. I možda na liniji tih albansko-srpsko/crnogorskih odnosa treba tražiti razloge nepovjerenja bošnjačkih političkih predstavnika prema Srbima i neučešća u novoj vladi – istakao je Jusufspahić.

Kako naglašava pomenuti animozitet je posledica uvlačenje nacije u vjeru.

– Onda to postane politizovana, politička, nacionalizovana i na kraju nacistička vjera. To nije vjera, bez obzira o kojoj se vjeri radi. Inače vjera je bogovjerovanje, sve ostalo je nevjerovanje. Odnos između Muslimana i Bošnjaka i Srba pravoslavaca zavisi od svakog čovjeka. Mi svi zavisimo od disanja, a to disanje i dah nam dolazi od udahnitelja i kada smo na to skocentrisani, mi ne možemo da jedni drugima neprijateljujemo, jer je toliko očigledno da smo ista Božija stvorenja. A kada se cijepamo po nacijima, srodstvu mi se nikada nećemo sjediniti. Na toj osnovi nam nas sujetni šejtan dijeli i onda se moj brat Mustafa sa njegovim potomstvom i ja Muhamed sa svojim potomstvom nikada više ne objedinismo u onome Adamu ili Hamdiji koji nam je praroditelj. Treba da se objedinimo po stvoritelju kao stvorenja, jer svi smo mi ljudi, svako je član čovječanstva, svako isti vazduh udiše i od jednog jedinog udahnitelja zavisi – rekao je Jusufspahić.

Saudijska Arabija je otkazala Amerikance zbog interesa

Jusufspahić je tokom prethodnih pet godina bio ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji i stoga smo ga upitali da pojasni geopolitilki zaokret Rijada prema Rusiji i Kini.

– Jedan nivo odgovora je rukovođenje interesima. U ovom trenutku je interes Saudijske Arabije da na putu ka priključenju BRIKS-u saučestvuje sa Rusijom i Kinom. Druga dimenzija odgovora je da postoji u svakoj od država, nezavisno od tipa uređenja, naddržava koja je jedna jedina naddržava svima. Negdje je zovu duboka država, za mene ona nije duboka, zato što je mudrost duboka, a ona nije mudra već je sujetna i nema karakteristike mudrosti, već karakteristike zamešateljstva. Takvu naddržavu ja bih preciznije nazvao skrivenom, a skriva se neko ko nema dobre namjere. I onda vam ona kaže bio si dosada sa ovima, a odsada ćeš biti sa onima. Tih premetačina i zamešateljstava sam se nagledao zadnjih 50 godina. Tako da je pretežni odgovor ovaj drugi, ali opet i on ima veze sa onim prvim, tj. interesima – odgonetnuo je Jusufspahić.

2 Comments
  1. Zdravko Stanišić komentariše

    Svaka ti je riječ zlata vrijedna poštovani Muftija.

  2. Bokelj komentariše

    Baš tako. Ne samo u konkretnom slučaju već u kontinuitetu od kada je cijenjeni Muftija postao javna ličnost. Muftija me podsjeća na ono što sam čitao o Avramu – veliki ČOVJEK!!! i istinski vjernik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.