Mrdović: Raspuštanje Skupštine iz razloga što ne bi bilo izglasano skraćenje mandata značilo bi samovoljno postupanje predsjednika države

1

Izbor sudija Ustavnog suda već dugo je prioritet, ali su političke elite neodgovornim odnosom urušile najviše institucije države, a posljedice toga platiće građani i ustavno-pravni poredak.

Ustavni sud, prema Zakonu o Ustavnom sudu, odluku kojom se utvrđuje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav treba da donese najkasnije 45 dana od prijema predloga.

Izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović za “Vijesti” kaže da s obzirom na to da inicijativa za smjenu Đukanovića zavisi od Ustavnog suda, koji je sada nefunkcionalan, više je to pokušaj dijela parlamentarnih partija da na političkoj sceni preduzimaju one pravne korake koje mogu da preduzmu, nego što su svjesni da će se nešto efektivno time postići.

Ističe da predsjednik Crne Gore ne može tek tako raspustiti Skupštinu i samo iz njegovih političkih kalkulacija, te bi potez aktuelnog predsjednika da donese ukaz o raspuštanju parlamenta neposredno nakon što bi bila odbijena njegova inicijativa da se skrati mandat parlamentu, značio otvoreno kršenje Ustava.

Đukanović je nagovijestio da bi mogao da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, u slučaju da se odbije njegov predlog za skraćenje mandata, što su najavile partije stare većine koje imaju 41 glas u Skupštini.

Ines Mrdović objašnjava da bi raspuštanje Skupštine iz razloga što ne bi bilo izglasano skraćenje mandata značilo i samovoljno postupanje predsjednika države.

”Međutim, ako je suditi po trenutnim političkim turbulencijama u zemlji, a s obzirom da nije predložio mandatara, moguće je da će kreativno tumačiti odredbu da se Skupština raspušta u roku od 90 dana kada se prvi put predloži mandatar (u ovom slučaju ne predloži) i potom se raspisuju izbori. Stoga se čini da se zemlja brzo kreće ka vanrednim izborima na proljeće naredne godine, pa će uz predsjedničke izbore za Đukanovića to biti karta na sve, ili ništa”, rekla je ona.

Podsjetimo, Đukanović je, umjesto da mandat za sastav vlade na predlog 41 poslanika da Miodragu Lekiću (Demos), podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini. Stara parlamentarna većina na to je odgovorila inicijativom za smjenu Đukanovića, koja je,od juče formalno u skupštinskoj proceduri.

Izvor: „Vijesti“

1 Comment
  1. Q komentariše

    Crna gora je 16 godina svog postojana jedino dokazala da nije nit zrela nit sposobna da bude država.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.