Moskva: Ako se Vašington ne izvini zbog Bajdenovih izjava, biće i drugih koraka

0

Zamenik predsjednice Savjeta federacije Konstantin Kosačov kaže da, ukoliko američka strana ne razjasni poslednje izjave na račun Rusije i ako ne bude izvinjenja, odluka o tome da se ruski ambasador pozove na konsultacije u Moskvu neće biti i jedini korak koji će preduzeti Rusija.

Podsjetimo, američki predsjednik Džozef Bajden je juče na skandalozno pitanje novinara da li smatra ruskog predsjednika ubicom, odgovorio potvrdno. Takođe je rekao i da će Vladimir Putin platiti cijenu za to što se, kako tvrdi Vašington, Rusija miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki nije željela da komentariše da li su Bajdenove riječi o Putinu bile „metafora“ već je podsjetila da je Bajden i ranije rekao da se neće ustezati u iskazivanju svojih stavova ni u direktnim kontaktima sa ruskim rukovodstvom, ni u izjavama za javnost.

Rusija je, potom, pozvala svog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova da dođe na konsultacije u Moskvu.

Kosačov je dodao da su ovom grubom izjavom otpisana  bilo kakva očekivanja nove politike američke administracije prema Rusiji.

Takve ocjene iz usta predsjednika su nedopustive i one će zaoštriti bilateralne odnose SAD i Rusije, dodao je Kosačov.

„Pozivanje ruskog ambasadora na konsultacije u Moskvu je operativna, adekvatna i jedina prava reakcija u takvoj situaciji. Slutim da nije i poslednja, ukoliko ne uslijedi objašnjenje i izvinjenje sa američke strane“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

SAD optužile Rusiju da je pokušala da podrži bivšeg predsjednika Amerike Donalda Trampa i da diskredituje aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena tokom predizborne kampanje u SAD 2020. godine. Nakon toga su mediji objavili da je moguće proširenje sankcija protiv Moskve, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da izvještaj američke obavještajne službe predstavlja još jednu porciju laži i dezinformacija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.