Moravjecki: Orban mi je obećao da će Mađarska za mjesec dana ratifikovati ulazak Finske i Švedske u NATO!

0

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da mu je premijer Mađarske Viktor Orban obećao da će Mađarska za mjesec dana ratifikovati ulazak Finske i Švedske u NATO.

– Tražio sam od premijera Orbana da Mađarska što prije ratifikuje ulazak Finske i Švedske u NATO. Dobio sam obećanje da će ratifikacija biti na prvoj sjednici parlamenta u novoj godini, dakle za nešto više od mjesec dana. Postoji konkretan datum, postoji obaveza Mađarske – izjavio je Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare posle sastanka lidera Višegradske grupe u Slovačkoj.

On je prije polaska rekao novinarima da putuje u Slovačku kako bi ubijedio mađarskog premijera da pristane na ulazak Finske i Švedske u NATO i to „što je prije moguće“, pišu „RIA Novosti“.

Ruska agencija TASS takođe navodi da će se Narodna skupština Mađarske ratifikovati protokole o pristupanju Švedske i Finske „prije kraja jesenjeg zasedanja, koje će trajati do sredine decembra, ali da još nije određeno kada će se o njemu glasati“.

Finska i Švedska su 18. maja predale zahtjev za ulazak u Alijansu, a Mađarska i Turska su jedine članice – od ukupno 30 – koje nisu ratifikovale prijem te dvije zemlje u NATO.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.