Monaštvo Visokih Dečana: Preživjeli smo 500 godina pod otomanskom okupacijom, nećemo prestati da se borimo za prava i pod diskriminatornom vlašću Albanaca!

1

Monaštvo Visokih Dečana saopštilo je  da Srbi na Kosovu već 23 godine žive pod diskriminatornom vlašću kosovskih Albanaca.

Naime, u objavi bratstva manastira Visoki Dečani na Tviteru podsjeća se da su kosovski Srbi živjeli 500 godina pod otomanskom okupacijom.

– Preživjeli smo, morali smo da poštujemo zakone okupacione sile, ali smo sačuvali vjeru i tradiciju. U poslednje 23 godine živimo pod diskriminatornom vlašću kosovskih Albanaca, ali nećemo prestati da se mirno borimo za naša prava i jednakost – navodi se u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru i dodaje da su „u poslednje 23 godine „mira“ naše svetinje oskrnavljene, naš narod lišen osnovnih prava, naš identitet uskraćen uprkos međunarodnom prisustvu.

Bratstvo manastira Visoki Dečani poručuje da u društvu koje se pretvara u etnički čistu albansku zemlju ipak ostaju odlučni da ostanu na svom.

– U ovim danima kada se srpski narod suočava sa svakodnevnim prijetnjama i uvredama od strane kosovskih političara, kada izbjeglice ne mogu da se vrate ni posle 20 godina izgnanstva i desetine crkava još uvek leže u ruševinama, kosovski Srbi ostaju s vjerom u Boga da ljudska nepravda i vladavina terora neće trajati vječno. Bez vladavine prava, hronična korupcija, etnička i vjerska diskriminacija, mogu dugo vremena da ostave Kosovo daleko od demokratskog društva sa mnogo mladih ljudi koji odlaze na Zapad. Politički fanatizam koji danas vlada Kosovom učinio ga je nestabilnim mjestom i crnom rupom – navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

(Novosti online)

 

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Narednih 500 godina nećete preživjeti. Imalo se vremena da se stvori država ali ga nisu iskoristili. Olako su izgubili ono zašta su se 500 godina borili. Druge šanse neće biti jer su nesposobni. Kriva je i Crkva jer je širila dogmu kojom su onemogućili normalan intelektualan i politički razvoj naroda. Narod je zaostao pa tako nisu uspjeli. Mnogo je problema a stvorila se kultura ne rešavanja istih. I kada bi željeli nešto ispraviti, nebi znali kako. Teško nas je poklopilo neznanje. Najteže je nekome što ništa nezna uraditi nešto ispravno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.