Mitropolit Amfilohije poručio Vučiću: Sa teroristima i razbojnicima se ne pregovara

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je povodom izjava srpskih zvaničnika da se on ne bavi vradžbinama. Prethodno je generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković rekao da se mitropolit Amfilohije bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja.
U izjavi za IN4S, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom.
„To je grupa razbojnika, i oni nijesu čak ni predstavnici albanskog naroda. NJih su jednostavno za svoje ciljeve iskoristile države koje su bombarodovale Srbiju i Crnu Goru i instalirale ih na rukovodećim mjestima u Prištini. Sa takvima ne smije biti ni pogodbe, ni dogovora.
Mitropolit Amfilohije je rekao da se nameće pitanje ko se bavi vradžbinama on ili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981.godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vrijeme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu. I kada je ubijen Milinčić u Samodreži, a zamalo i njegova majka. Mučenica i izgnanica sada živi u Beogradu bez hljeba. E, to bi trebalo da pomenu i Vučić i Selaković, kazao je medijima mitropolit Amfilohije, ističući da ga čudi Selakovićeva izjava i priča koju je ispričao.
Mitropolit je naglasio da su oni još 1981. godine počeli da brane Pećku patrijaršiju i Kosovo, zbog čega su se i tada neki ljutili.
“Da su nas onda poslušali, ne bi se dogodilo ono što se dogodilo 1988.godine i 1989. godine, to nasilje. Prema tome, neka ta gospoda malo smanje svoje priče i neka ne traže sada u ovo vrijeme od uglednih ljudi u Srbiji nekakav dijalog. Kakav dijalog? Ako je njega narod izabrao za predsjednika Srbije, onda je on na sebe preuzeo odgovornost. Ne može je sa sebe skinuti i prenijeti je na bilo koga drugog, što on očito i pokušava “, rekao je mitropolit Amfilohije.
On je naglasio da se ne može tražiti rješenje za Kosovo od onih koji su nas bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, jer bi oni trebalo da se pokaju, a ne da ih slušamo.
“Vučić na jedan bezuman način danas traži rješenje za budućnost Kosova od onih koji su izvršili nasilje na Kosovu i Metohiji, koje je gore i od današnjeg nasilja tamo, gore i od onog za vrijemena sultana Murata. Takvi koji su bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, izvršili takve zločine, oni bi trebalo da se pokaju, a ne da ih mi slušamo”, istakao je mitropolit Amfilohije.
On smatra da to mogu da čine samo bezumni ljudi.
“Nadam se da Vučić ne spada u takve, kao ni oni koje je danas izabrala Srbija i koji su na njenom čelu”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.