Mitrić: Đukanović će morati da potpiše zakone, u suprotnom krši Ustav

1

Bivši dekan Pravnog fakulteta i predsjednik Ustavnog suda, profesor Blagota Mitrić istakao je da je stvar potpuno jasna – Đukanović će morati da potpiše izmjene zakona koji budu usvojeni na sjednici koja će biti održana sjutra, ako ne želi da uđe u prostor povrede Ustava.

“Predsjednik Crne Gore, vraćanjem zakona na ponovno odlučivanje, formalno pravno nije pogriješio jer na to ima ustavno pravo, pa čak i obavezu. On ima pravo da vrati Zakon, ali nema pravo da daje obrazloženje. Ne može on biti veći stručnjak od Ustavnog suda”, rekao je Mitrić za Standard.

Objašnjavajući dalju proceduru, Mitrić je rekao da je Predsjednik dužan po ustavnoj normi da potpiše ukaz o proglašenju nanovo izglasanih zakona.

“Ako Đukanović ne potpiše, onda Skupština poteže pitanje opoziva, ide se na Ustavni sud. Ako oni nađu da je Predsjednik povrijedio Ustav, glasa se o njegovom opozivu za šta je potrebna prosta većina. Ako Ustavni sud ne pronađe povrede Ustava, što teško može biti jer je ovo elementarna stvar, onda Skupština ne može da odlučuje”, precizirao je Mitrić.

Poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici parlamenta zakazanoj za 20. januar zbog, kako su kazali, činjenice da ni prethodna sjednica, na kojoj je usvojeno više akata, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nije bila zakonita.

(Standard)

1 Comment
  1. LipaLipa komentariše

    …Baco 1-1 i to 5+, … presednik, ni plitak potok, … oce se, … kad je na silu, inat, … zna Baco kako je to kad se “vadis, … svako dobro, …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.