Mijenjaju Odbor povjerenika da bi imali većinu: Vlada hoće da vlada Tivtom!

0

Vlada Crne Gore, odnosno koalicija DPS-URA-SNP–SDP-manjinske stranke koju je čine, krenula je u proces smjenjivanja aktuelne lokalne izvršne vlasti administracije tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje).

Ministarstvo javne uprave je prošle nedjelje pokrenulo inicijativu za imenovanje novog Odbora povjerenika koji u Tivtu u njenim funkcijama, mijenja početkom marta raspušteni odbornički saziv Skupštine Opštine Tivat. To tijelo koje je imenovala bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića trenutno čini pet predstavnika: tri građana Tivta i po jedan predstavnik Ministarstva finansija, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja.

Namjera Vlade premijera Dritana Abazovića i političkih konstituenata koji je tvore, je da aktuelni Odbor povjerenika zamijene novim koji će imati sedam članova: po jednog predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Generalnog sekretarijata Vlade, dva predstavnika Kabineta predsjednika Vlade i dva predstavnika lokalne samouprave.

Na taj način potpuno će se promijeniti „odnos snaga“ u Odboru i predstavnici zvanične Podgorice „preuzeti“ i lokalnu zakonodavnu vlast u Tivtu.

To bi građanskom pokretu URA i njegovim političkim partnerima iz DPS, SDP, SNP i manjinskih stranaka omogućilo da smijene aktuelnu izvršnu vlast u Tivtu koju vrši koalicija građanskih listi NP-BF-GB.

Aktuelni Odbor povjerenika je inače, već usvojio najbitnija akta za redovno funcionisanje lokalne vlasti u Tivtu do izbora koji bi se trebali održati 23.oktobra: budžet za 2022. i godišnji Izvještaj gradinačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave. Stoga je naprasna izmjena sastava i imenovanje novog Odbora povjerenika, jedini put da aktuelna politička većina sa državnog nivoa, potencijalno napravi puč i u Tivtu i pred izbore, preuzme kontrolu nad tim gradom.

Aktuelni Odbor povjerenika „nije išao niz dlaku“ administraciji gradončelnika Komnenovića jer nije usvojio nekoliko njenih predloga, ali je redovnim sjednicama i usvajanjem bitnih odluka za redovno funkcionisanje grada, omogućio Komenoviću i njegovim saradnicima koji jedini imaju izborni legitimitet sa izbora 30.avgusta 2020. da redovno obavljaju svoj posao i vode grad.

„Vijesti“ su imale uvid u akt Kabineta predsjednika Vlade i Generalnog sekretarijata Vlade kojim oni kao svoje predstavnike u novom Odboru povjerenika Opštine Tivat, predlažu Igora Jovovića, Gorana Sindika i Jelenu Krivokapić.

Vijesti čekaju odgovore MJU na pitanja o zvaničnim razlozima za izmjenu Odbora, te posebno o pravnom osnovu za to, budući da važeći Zakon o lokalnoj samoupravi ne daje migućnosti Vladi da naknadno mijenja već imenovani i funkcionalni Odbor povjerenika koji mijenja lokalni parlament do izbora njegovog novog saziva od građana na biralištima.

Budva danas odbija odbor povjerenika

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala da imenuje novi odbor povjerenika u Budvi.

Kabinet premijera Dritana Abazovića predložio je da u Odboru povjerenika bude Ana Vujošević, diplomirana filološkinja, Milivoje Nišavić diplomirani pravnik iz Budve, dok je Generalni sekretarijat Vlade predložio Pavla Jokića , samostalnog savjetnika za saradnju sa Skupštinom i drugim organima.

Budvanski parlament raspušten je u martu nakon što sjednice Skupštine opštine nijesu održane više od pola godine, zbog političkog sukoba Demokrata i Demokratskog fronta. Aktuelni petočlani Odbor povjerenika usvojio je ključna dokumenta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.