“Srpski telegraf”: Rat “kavčana” i “škaljaraca” počeo zbog Brana?

7

Policijske strukture BiH raspolažu saznanjima da je Brano Mićunović 2014. organizovao krađu nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji (Španija) da bi izazvao sukob i raskol između škaljarskog i kavačkog klana, tvrdi se u izveštaju (dosijeu) o Mićunoviću, koji je sačinila crnogorska služba.

 

Prema navodima u tom dokumentu, čije djelove od ponedeljka ekskluzivno objavljuje Srpski telegraf, Brano Mićunović je ovu operaciju pokrenuo zbog nemogućnosti da ostvari kontrolu nad aktivnostima kotorskog klana, koji je do tada delovao jedinstveno, a nakon ovog događaja se pocepao na “kavački” i “škaljarski”. U njihovom ratu do sada je ubijeno više od 50 ljudi.

 

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično djelo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

Da je ova verzija i te kako potkovana, svedoči činjenica o kojoj se dalje govori u pomenutom izveštaju da Mićunović održava bliske kontakte sa Davorom Trajkovićem iz Vranja, koji je bio neposredni počinilac krađe, odnosno fizički je prenio kokain do stana Gorana Radomana u Valensiji.

“Prema operativnim podacima, Mićunović ima izrazito bliske relacije sa Davorom Trajkovićem iz Vranja. Njemu je posredstvom svojih veza omogućio stupanje u kontakt sa grupama iz Ruske Federacije, uz čiju podršku je Trajković obezbijedio putnu ispravu Ruske Federacije i dislocirao se na području pomenute države”, navodi se u dokumentu crnogorske službe.

Izveštaj se bavi i periodom kada su obračuni “škaljaraca” i “kavčana” poprimili pun zamah i preselili se na teritoriju Srbije.

“U kontekstu pomenutog sukoba suprotstavljenih kriminalnih klanova iz Crne Gore, koji se prelio i na teritoriju Srbije, što je rezultovalo mnogobrojnim likvidacijama lica iz kriminogene sredine u Crnoj Gori i Srbiji, operativna saznanja ukazuju da je Mićunović u prethodnom periodu logistički i finansijski podržavao ‘kavački klan'”, stoji u dokumentu.

Brano Mićunović ima razvijenu mrežu i poslove, ovakve ili onakve, širom regiona, stoji u dokumentu crnogorske službe. Svoje interese, kako se navodi, štitio je i preko političara u Hrvatskoj. U izveštaju se, u tom kontekstu, posebno apostrofira uloga Tomislava Karamarka, bivšeg predsednika HDZ i nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

“Karamarko, kako se sumnja, preusmjeravao je određene istrage i fokusirao pažnju medija i pravosudnih organa ka informacijama za koje je znao da nisu istinite”, stoji u papirima, uz napomenu da je Karamarko održavao bliske odnose i s najvišim predstavnicima crnogorske državne vlasti.

Pored navedenog, ističe crnogorska služba, postoje indicije da je “škaljarski klan” tokom 2017. planirao Mićunovićevu likvidaciju zbog njegovih relacija sa “kavčanima”.

“Postoje operativni podaci i da je Mićunović svojevremeno naložio Ivanu Deliću da izvrši svojevrsno reaktiviranje klana Šarić, koje bi podrazumevalo prethodnu neutralizaciju kompletnog “škaljarskog klana” i povezivanje Šarićeve organizacije sa “kavačkim klanom”. Prema pojedinim saznanjima iz septembra 2020, Mićunović se, navodno, nalazio na spisku za likvidaciju koji su napravili izvesni pripadnici kriminalnih krugova iz Herceg Novog, blisko povezani sa ‘škaljarskim klanom'”, precizira se u izveštaju.

Operativci koji su unosili podatke u dokument posebno su se na nekoliko strana bavili odnosima Brana Mićunovića i braće Šarić, Darka i Duška.

“Iako u crnogorskoj javnosti postoji percepcija da se nalazi u dobrim odnosima sa braćom Šarić, Mićunović u kontaktima sa licima iz kriminogenog miljea Crne Gore već izvestan period ispoljava otvoreni animozitet prema njima. U prilog tvrdnji o krajnje narušenim međusobnim odnosima, saradnici Šarića posebno apostrofiraju Mićunovićevo omalovažavajuće ophođenje prema licima koja mu prenose poruke od njih i s njima komunicira isključivo pismenim putem, preko advokata i lojalnih saradnika imenovanog”, stoji u jednom dijelu izveštaja, bez navođenja na koji se tačno period ove opservacije odnose.

Ubistvo Željka Ražnatovića, 15. januara 2000. u beogradskom hotelu “Interkontinental” bilo je šok za cio region. Bilo je, međutim, i onih koji se nisu iznenadili. Kako se navodi u dosijeu Brana Mićunovića, koji su izradili operativci crnogorske službe, balkanski don znao je šta će se desiti i da su Arkanu odbrojani dani.

Prema informacijama iz tog dokumenta, Mićunović nije bio umešan u Ražnatovićevu likvidaciju, ali je imao saznanja da se Komandantu, kako su zvali Arkana, radi o glavi.

– Prema sopstvenim navodima, Mićunoviću je unapred bilo poznato planiranje više atentata koji su tokom 2000. izvršeni u Beogradu, između ostalih i na Željka Ražnatovića Arkana – stoji u izveštaju crnogorske službe, čije djelove Srpski telegraf ekskluzivno objavljuje.

U Mićunovićevom dosijeu nalaze se imena mnogobrojnih ljudi koji su odgovarali za razna krivična djela, ali i onih koji su likvidirani. On je, kako se navodi, na ovaj ili onaj način poznavao gotovo sve u regionu čija su imena nešto značila u svijetu kriminala.

– Mićunovićeva poslovno-prijateljska veza bio je i Goran Mijatović zvani Mita Bežanija, nekadašnji vlasnik FK Bežanija i neformalni vođa kriminalne organizacije poznate kao “Bežanijska grupa”, koja je delovala na području Novog Beograda i Zemuna. U njihovom upoznavanju posredovao je Ratko Butorović, u to vreme glavni eksponent crnogorskih krugova na području Vojvodine – stoji u izveštaju.

Kao Mićunovićeva dugogodišnja veza u Srbiji imenovan je izvesni Goran iz Kraljeva. Za njega se navodi da je, nevezano od odnosa sa Mićunovićem, bio dovođen u vezu sa grupom koja je 2006. počinila ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u Podgorici. Nakon toga, navodno uz podršku Mićunovića, Žiks se privremeno sklonio iz regiona. Kasnije je uhapšen u Holandiji.

Izvor: Srpski Telegraf

7 Comments
 1. Ivi komentariše

  A oni znaju kao Bisera manita, pa sad je tuži Astrazeneka.

  3
  17
 2. Marko komentariše

  Mnogo se priča o njemu u poslednje vrijeme izgleda da se kraj primiče

  48
  3
 3. Ratko komentariše

  Podrška za škaljarski klan ✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻

  8
  2
 4. Titograd komentariše

  Brano radi za srpsku sluzbu od osnovne skole.

  4
  6
  1. Ratko komentariše

   Xaxaxaxaxaxaxaxaa e budalo jedna.

   2
   5
 5. Luka komentariše

  Samo ptice na grani ne znaju da je ova njuska koristila metodu zavadi pa vladaj,tako je i ucinio sa ove dvije ekipe stari je to lisac i špijunčina udbe stara smrda

  7
  1
 6. Vitez komentariše

  Vidji tu nosinu,platices za sve budi siguran BOG je spor ali sve stigne pa ce i Tebe sva zlodjela zlikovče

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.