Micotakis zaprijetio: Svaki napad Turske može postati bježanija!

0

Grčko nebo je zaštićeno kao nikada ranije, Grčka je ojačala svoje oružane snage i spremna je da odgovori na svaku potencijalnu agresiju, a svaki „napad“ Turske može postati „bježanija“, rekao je premijer Kirijakos Micotakis tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Tanagra.

Micotakis je prisustvovao ceremoniji predaje projekta za obezbjeđivanje i snabdijevanje informacijama (SSI) i petog modernzovanog aviona F-1 vazduhoplovnim snagama, saopštilo je Ministarstvo.

„Grčka je zvanično izrazila interesovanje da se uključi u program za stvaranje novih letjelica pete generacije, grčko nebo je zaštićeno kao nikada ranije“, rekao je Micotakis.

Prema njegovim riječima, to se dešava u trenutku kada su „strašne komšije“ umjesto zajedničke proizvodnje sada konačno isključene iz programa borbenih aviona pete generacije.

„I umjesto da imaju takve lovce, oni s velikim trudom pokušavaju da modernizuju svoje F-16“, rekao je Micotakis i dodao da Turska može da „sleti u surovu realnost“.

“ Kada su u pitanju otvorene prijetnje odlučni smo da odgovarimo na svaku agresiju. A oni koji se hvale da mogu ‘jednom noću iznenada doći’ znaju da i sami mogu jedne noći da se probude i slete u surovu realnost. I neka znaju da što više podižu svoj glas, to više umanjuju svoj autoritet i da svaki njihov ‘juriš’ može postati obična bježanija pred međunarodnim pravom, našim vojnim snagama i jakim saveznicima“, rekao je grčki premijer.

Prema njegovim riječima, Grčka ne ulazi u dijalog sa nerazumnima, već uvijek ostaje otvorena za vladavinu prava, logiku, dobrosusjedske odnose i potrebu rešavanja razlika na osnovu međunarodnog prava.

Micotakis je rekao da se već grade nove fregate za grčku mornaricu i pokreće program novih korveta, dobiće se novi helikopteri Romeo, a dobiće i modernizova raketne sisteme.

Premijer je u Tanagri posmatrao polijetanje F-16 Vajpera, petog unapređenog borbenog aviona Ratnog vazduhoplovstva, i obišao područje gdje su u toku tehnički radovi na avionima F-16 Viper i P-3 Orion.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.