Medvedev o novoj američkoj taktici: Kao da vas Kubanska kriza ništa nije naučila

0

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev otkrio je novu taktiku administracije Sjedinjenih Američkih Država, konstatujući da su SAD skliznule u nestabilnu spoljnu politiku, što se manifestuje u retorici američkog predsednika.

„Nova taktika američke administracije – jednom rukom ukazuju na potrebu vođenja dijaloga, a drugom povećavaju pritisak“, piše Medvedev u članku za RIA „Novosti“.

On ističe da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da postanu svjesne cijene svojih „fatalnih odluka“.

„I šta može pomoći u rešavanju problema kada je situacija krajnje napeta? Kao prvo, shvatanje cijene ‘fatalne odluke’. Ako šteta od pobjede bude toliko velika da dovede u pitanje dalje postojanje pobjednika, onda to nije pobeda“, konstatuje zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti.

Medvedev smatra da su SAD skliznule u nestabilnu spoljnu politiku, što se manifestuje u retorici predsjednika Džoa Bajdena.

Ruski zvaničnik ističe da nakon rešavanja Kubanske krize, tokom čitavog 20. veka nije bilo situacija kada su dvije zemlje bile tako blizu rata, jer su tada obije zemlje naučile lekciju o tome da je saradnja u rešavanju međunarodnih problema bolja od konfrontacije“.

„Ali danas je situacija nešto drugačija – SAD su skliznule u nestabilnu spoljnu politiku. To se manifestovalo u odustajanju od nuklearnog sporazuma sa Iranom i izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu i nizu drugih sporazuma. A trenutno – i u retorici novog predsjednika. Nova strateška realnost – nestabilnost spoljnopolitičkog pravca Vašingtona u velikoj mjeri je izazvana kako unutrašnjim razlozima, tako i određenim padom autoriteta SAD kao lidera zapadnog sveta“, ističe Medvedev.

Nova američka administracija, oživljavajući svoj položaj svetskog vladara i zaštitnika kolektivnog Zapada, nema snage da prizna da neko u svijetu može imati infrastrukturne mogućnosti i vojno-politički potencijal koji je uporediv sa njihovim, na primjer, Kina ili Rusija, konstatuje Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, SAD su doživljavale SSSR kao ravnopravnog rivala, na koga se, bez sumnje, mora računati.

„To je bilo uslovljeno vojno-političkim paritetom zemalja, radi čijeg je očuvanja i formiran sistem međunarodnih organizacija. I postojanjem dva vojna bloka – zemalja NATO-a i zemalja Varšavskog pakta. Ali posle raspada SSSR-a paritet je nestao na neko vreme“, precizira zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti.

Kako konstatuje, SAD su se jednostavno odvikle od ravnopravnog dijaloga, živeći deceniju i po u sistemu koordinata kada nijedna druga zemlja na svijetu nije imala ne samo moć koja se može uporediti sa njihovom, nego nije čak ni imala hipotetičko pravo da raspolaže takvom snagom.

Medvedev je takođe kazao i da izjave koje dolaze iz SAD o tome da će Rusija „platiti cijenu“ vode direktno u ćorsokak.

„Retorika čiji je smisao u prostim riječima ‘Rusija će platiti cijenu’, iako zvuči veoma američki, vodi direktno u ćorsokak. Iz tog tunela nema izlaska. Ta mantra neće nikoga prosvijetliti“, smatra Medvedev.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.