Medvedev: Iskustvo Crne Gore i Makedonije pokazuje da se u EU ulazi samo preko NATO-a, Ukrajinci to moraju imati u vidu

4

Ako Ukrajina želi da uđe u Evropsku unije – neka uđe, ali treba da ima u vidu iskustvo Crne Gore i Makedonije koje su uspjele da stignu tamo samo preko NATO-a, napisao je na Telegramu zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

„Sada Ukrajina ponovo želi u EU. Više nego ikad. I sve je to uredu. Ukrajincima je poznat naš stav: ako tako želite, pridružite se, svejedno“, ističe Medvedev.

Prema njegovim riječima, čini se da sada i Evropljani veoma žele Ukrajinu.

„Postoji samo jedan problem: iskustvo sa Crnom Gorom i Makedonijom pokazuje da se ulazak u EU ostvaruje samo preko NATO-a. To su međusobno zavisne organizacije“, ocjenjuje Medvedev.

Ističe i da je „u odnosima sa EU, NATO stariji partner, zreliji“, stoga Briselom komanduje Vašington, iako Brisel i ne voli to da prizna.

„Stoga se postavlja pitanje: kako ući u EU bez članstva u NATO? Bez saglasnosti starijeg partnera i ulaska u glavni savez. Nema odgovora. Danas, izgleda, nikako“, ocijenio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti.

Medvedev podsjeća da Ukrajina „odavno i iskreno“ želi da uđe u EU, „a onda je sagorela u želji“ i snažno je poželjela da odmah uđe i u NATO.

„I ponovo je tražila, molila i molila, a onda se osvijestila. Kao da je shvatila da sam NATO neće da je primi. Kao, još nema uslova za brak, postoji mnogo zabrinutosti po pitanju takvog braka“, ocijenio je on.

Govoreći o stavu Rusije po pitanju ulaska Ukrajine u EU, Medvedev je podsjetio na priču sa bivšim premijerom Rusije Viktorom Černomirdinom.

„U tom kontekstu podsjetiću vas na jednu istorijsku priču iz bliske prošlosti, izjavu koja se pripisuje Viktoru Černomirdinu. U to vrijeme kada je bio ambasador u Ukrajini njega su navodno pitali: „Kada će Ukrajina ući u EU?“ On je vrlo brzo odgovorio: „Odmah posle Turske.“. „A kada će Turska?“, pitali su ga. On je rekao: „Turska? Nikada.“, kaže Medvedev.

(Sputnjik)

4 Comments
 1. Dekson komentariše

  Ni onda se ne ulazi u EU. Crna Gora i Makedonija su 6 godina u NATO, a ni pomena nema kada će ući u EU. NATO i EU su organizacije koje su osnovane da bi služili interesima SAD -a.

  1. Jelena komentariše

   Svi koji su usli u NATO su istovremeno izgubili svoju samostalnost. Sluzice za NATO borbu protiv ostatka slobodarskog svijeta koji zeli da sam odlucuje o svom naradu i svojoj drzavi.
   Sad mi treba dobro da razmislimo kojim putem se izvuci iz ove prljave igre u koju nas uvukose nasi pohapljivi prevaranti!!!

  2. Aki komentariše

   Ne mlati.

 2. Aki komentariše

  Gluposti. EU pocinje da oformljava svoje snage. Gluposti i neistine prica ovaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.