Medojević: EPCG plaća 54 miliona Bemaxu i firmi Milovog sina za radove na rekonstrukciji TE Pljevlja

4

Piše: Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a

Sa velikom pažnjom pročitao sam izjave izvršnog direkrora EPCG Rovčanina i Predsjednika Borda direktora Rudnika Uglja Janjuševića o planovima ovih kompanija za TE Pljevlja.

Na moju žalost, opet su se ponovili stari tonovi bivše vlasti temeljeni na lošim informacijama. Gospodin Janjušević je vjerovatno jedina osoba koja zna da se u Evropi gradi veliki broj novih elektrana na ugalj. Svi ostali znaju da se postojeće elektrane na ugalj gase a projekti otkazuju. Sporazum zemalja OECD čak zabranjuje finansiranje novih elektrana na ugalj još od 2016 godine.

To je i razlog da EPCG nije mogla dobiti kredit za ekološku rekonstrukciju nego je bila prinuđena da je finansira iz sopstvenih sredstava a na štetu mnogo boljih rešenja za grad Pljevlja.

Sad je potrebno jasno reći:

 1. NARAVNO, potrebno je obezbjediti zamjenu u vidu zelene energije koja bi kompenzovala obim proizvodnje TE Pljevlja.
 2. NARAVNO da iz sve snage podržavamo gospodina Rovčanina u nastojanju da tu zamjenu obezbjedi.
 3. NARAVNO, potrebno je obezbjediti nove poslove za sve radnike u TE i u rudniku.

4.NARAVNO, potrebno je osigurati redovno snabdijevanje električnom energijom.

 1. NARAVNO, potrebna je mobilizacija svih raspoloživih snaga u zemlji na poboljšanju energetske efikasnosti u proizvodnji obnovljive energije.
 2. NARAVNO da Crna Gora treba odgovorno i pošteno da izvršava svoje međunarodne obaveze
 3. NARAVNO da se ne može sigurnost snabdijevanja i zaposlenja temeljiti na kršenju i izbjegavanju  potpisanih obaveza.

I dalje nema objavljene garancije da će ugovorena ekološka rekonstrukcija dovesti do usaglašavanja sa propisima.

Ovdje treba jasno i glasno reći ISTINU. Gdine Janjuševiću,  neuspješna rekonstrukcija TE će svakako otjerati 1200 radnika na ulicu bez ikakve nade na novi posao. Nasuprot tome, novi energetski objekti pouzdano obezbjeđuju zaposlenje.

 1. Janjušević u stvari traži isto što i ja prije neki dan: da se objavi garancija da će tzv. ekološka rekonstrukcija dovesti do usaglašavanja sa propisima tako da elektrana može i dalje da radi.

Izgleda da je zajednički problem što takve garancije NEMA.

Zašto da damo 54 miliona evra režimskoj kompaniji BEMAX i firmi sina šefa poraženog režima ako nakon tih radova TE neće moći zadovoljiti parametre BREF.

Mnogo je pametnije i bolje objaviti javno da je cilj države Crne Gore da do 2030 godine bude prva država sa nultom stopom emisije C02, da izradi nacionalnu strategiju energetike i borbe protiv klimatskih promjena i da priprema projekte za finansiranje od strane ozbiljnih međunarodnih fondova i privatnog kapitala u nove izvore zelene energije i smanjenje emisija CO2.

Uvijek sam za to da se ljudima kaže ISTINA NA VRIJEME. TE nema budućnost, a Pljevlja i Crna Gora imaju, ako se na vrijeme ukrcamo na ovaj razvojni voz koji vozi u budućnost. Ovo nije tema za populizam i sticanje jeftinih političkih poena. Ovo je jedina realna šansa za obnovu ove opljačkane zemlje i prosperitet osiromašenog i ojađenog naroda.

 

4 Comments
 1. Darko komentariše

  Medo, Narod prati sve tvoje stavove, ali zlo je sto se isprijecio covjek kojega treba pod hitno skinuti za dobrobit CG i njenog naroda. Svak zna da samo DF moze da rijesi sve kljucne probleme u vezi korupcije i kriminala. Morate naci modus da se skine svako ko podrzava korupciju i kriminal. Jasno se vidi ko je taj.

  10
  1
 2. Mina komentariše

  Dogovori se oko toga sa Milutinom Djukanovicem

  4
  6
 3. TREPCA komentariše

  ZASTO VI LICNO NIJESTE PREUZELI EPCG , ZAR JE TO MALA POZICIJA , PA DA KAO ELEKTRO INZENJER SREDITE FIRMU I OSTAVITE OVOM NARODU I GRADJANIMA NESTO SREDJENO …

  7
  1
 4. alf komentariše

  Sve je lijepo osim sto Cg nikad nece biti dii EU i sto se vi svi trpate gdje ne treba!Ako kojom nesrecom jednig dana i postane dio EU crna gora nek se tad rijesava termoelektrana ako postoji alternativa i zamjena a di tad nek saceka da Njemacka pogasi svoje termoelektrane a i ostali u EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.