Medojević: Đukanović će potpisivanje Temeljnog ugovora da predstavi kao svoju pobjedu, a ne kao poraz njegove ekstremističke politike

2

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da je teško reći šta je danas državna politika.

„Abazović trenutno pokušava da sprovede svoju ličnu agendu. Teško je reći šta je danas državna politika. Vladu bi trebalo da čine one političke partije koje imaju makar 10-15% podrške građana Crne Gore. On je odlučio da pravi Vladu uz podršku DPS-a i Mila Đukanovića. Ovim se otvorilo pitanje da li će političke partije koje podržavaju Vladu, a koje istovremeno gledaju na Srbiju kao prijetnju, kao i na SPC i Srbe u Crnoj Gori, podržati i Temeljni ugovor između države i tradicionalne najvažnije i najveće kanonske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, upitao je Medojević.

„SNP-u je Temeljni ugovor jedino opravdanje za koaliciju sa DPS-om; Abazović mogao da formira Vladu sa DF-om i Demokratama“

Lider PZP-a kaže da je ovo sigurno bio dio njegovog dogovora pri formiranju manjinske Vlade gdje je uspio da i dio liste Za budućnost Crne Gore prebaci na njegovu stranu.

„To su kolege iz SNP-a koji su izdali izbornu volju građana i kojima ostaje samo Temeljni ugovor kao jedino moguće opravdanje zašto su izdali birače i otišli u koaliciju sa DPS-om. Dobro je što je Temeljni ugovor usaglašan, ali se postavlja i pitanje zašto Abazović nije poštovao izbornu volju građana i rezultate izbora i pravio Vladu sa DF-om i Demokratama, čime bi napravio Vladu sa jasnom većinom partija koju Srbiju doživljavaju kao bratsku državu sa kojom treba imati najbliže moguće odnose, kao i partije koje poštuju SPC“, smatra Medojević.

Dva su pitanja nametnuta ovoj Vladi od strane međunarodnog faktora, kaže lider PZP-a, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije a drugo je regionalna saradnja i Otvoreni Balkan.

„Đukanović će pokušati da predstavi Temeljni ugovor kao svoju pobjedu“

„Opet se ponavlja ista priča – Abazović priča jedno, što je rezultat njegove lične agende i instrukcija koje dobija spolja, a njegov glavni koalicioni partner, DPS koji mu podržava Vladu priča drugo. Znajući kako funkcioniše režim Mila Đukanovića, njegova izjava o Temeljnom ugovoru je očigledno neka vrsta pritiska i na ovom samitu NATO-a da ne osporava potpisivanje Temeljnog ugovora. To šalje i poruku njegovim biračima da je on tom politikom radikalizma i ekstremizma, srbofobije na kraju krajeva, izgubio biračko tijelo“, kazao je Medojević.

On je kazao da ćemo ovih dana prisustvovati predstavi gdje će DPS pokušati da objasni svojim biračima da se Temeljni ugovor sa SPC mora potpisati, ali i da će oni to pokušati da predstave kao svoju pobjedu a ne kao poraz svoje srbofobne politike.

„Biračka volja građana od 30. avgusta je svakako bila jasna. Upravo na tom pitanju pokušanja čupanja korijena pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori, on je izgubio vlast. Potpisivanje Temeljnog ugovora je dobro za Crnu Goru i za stabilnost, ali to treba pratiti i promjena odnosa u Vladi. Da Vladu čine one partije koje se stvarno za to zalažu, a ne da je čine partije koje su protiv toga. Sve bi moglo da se razriješi izborima na jesen. Ukoliko bi nezadovoljstvo tog ekstremističkog dijela DPS-a, Đukanović bi bio primoran da ide na izbore“, smatra Medojević.

„Abazovićeva posjeta Srbiji trebala da ima sadržaj u vidu potpisivanja bilateralnih sporazuma“

Govoreći o posjeti premijera Dritana Abazovića Srbiji i da li će to popraviti odnose dvije bratske države lider PZP-a je kazao da su ti odnosi na neprihvatljivo niskom nivou.

„DF u svom političkom programu ima stavku da CG i Srbija moraju imati mnogo bliže odnose. Mi nemamo otvorenih pitanja, osim ideoloških i identitetskih. Bez obzira na loše odnose Vlada. Treba ipak riješiti ona pitanja kojim bi olakšali građanima i privredi kao što su zajednički grančini prelazi. Gest je loše volje, svakako, što je ambasador Božović protjeran. Ja ni dan danas ne mogu da shvatim taj čin. On njie prekršio nijedan element bečke konvencije da bi ugrozio svoj diplomatski status“, kazao je on.

Ocjenjuje i da je zbog njegovog ličnog stava ugrožen diplomatski status čin neprijateljstva Crne Gore Srbiji. On je kazao i da je zamjera Abazoviću što prilikom posjete Srbiji nije potpisao nijedan bilateralni sporazum.

„Ona je bila sadržajno prazna. Kad govorimo o bilateralnim odnosima, a naročito kad je ovako velika posjeta posle dužeg vremena, trebala je da ima sadržaj. Oni su mogli harmonizovati carinskih propisa, zajednički granični prelazi, zapošljavanju, liječenju, školovanju – to su pitanja običnih građanam, a nema ko to drugi da uradi osim dvije Vlade. Crna Gora i Srbija su mogli to da potpišu. Npr. ako Srbija ima pristup ruskom tržištu, zašto Crna Gora to nije iskoristila“, upitao se on.

Medojević tvrdi

2 Comments
  1. Piljkovic komentariše

    Medo samo tipričaj ,otkačiše te Bra ko i Branka preuzese ti partiju🤣

  2. Crnogorka komentariše

    MOZETE VI PISATI STA HOCETE ,ALI MEDO JE SVE U PRAVU 💪

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.