MANS podnio prijavu: Abazović i Adžić da odgovaraju zbog „egzotičnog“ puta u Dubai

1

NVO MANS predao je danas Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) zahtjeve za pokretanje postupka protiv Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore i Filipa Adzića, njegovog savjetnika, a sve zbog toga što nisu odbili poklon u vidu plaćenog putovanja i troškova boravka u Dubaiu i Abu Dabiu (UAE) u decembru prošle godine.

Naime, tada su Abazović i Adzić boravili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima o trošku Mohameda Al Šaibanija, koji je na čelu Kraljevskog suda i kompanije koja je vlasnik Porto Montenegra u Tivtu.

Kako navode iz MANS-a, shodno Zakonu o sprječavanju korupcije, javnim funkcionerima je zabranjeno primanje poklona mimo protokolarnih, i prigodnih – vrijednosti do 50 eura, a naročito poklona koji su u vezi sa vršenjem javne funkcije.

– Prema odredbama citiranog zakona, Abazović i Adzić su morali odbiti poklon u vidu plaćenog putovanja i troškova boravka, i o tome sačiniti pisani izvještaj, koji bi potom predali organu vlasti u kom vrše javnu funkciju, u ovom slučaju Vladi Crne Gore, odnosno Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore. Abazović i Adzić ne samo da nisu odbili poklon, već isto nisu ni prijavili GSV-u, koji je nedavno predao evidenciju poklona ASK-u, u kojoj nema traga putovanju u UAE. Abazović i njegov prvi saradnik su odbili da za Istraživački centar MANS-a odgovore na pitanja koja se odnose na vrijednost poklona koji su dobili, te koji su bili motivi njihovog domaćina da na takav način finansira njihov put i boravak u Emiratima- ističu iz ove NVO.

Dodaju da je ASK prethodno propustio da samostalno otvori postupak, što jasno predviđa član Zakona o sprječavanju korupcije.

– Član glasi „Na osnovu saznanja da je javni funkcioner primio poklon suprotno zakonu, Agencija sprovodi postupak u skladu sa ovim zakonom“. Zbog svega navedenog, MANS je zvanično predao ASK-u zahtjeve za pokretanje postupka, a od agencije očekujemo da promptno istraži ove navode i pozove na izjašnjenje Abazovića i Adzića- dodaju u saopštenju.

Prema njihovim riječima, egzotična putovanja najviših državnih funkcionera o trošku trećih lica je nešto što su građani Crne Gore imali prilike da vide tokom vladavine prošlog režima, kao i praksu da nadležna ASK takva kršenja zakona ne procesuira.

– Tako javnost još uvijek čeka konačne odluke ASK-a po pitanju neprijavljenih putovanja Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića u Dubai i Sen Trope, koja je finansirao odbjegli biznismen Duško Knežević. Abazović javnosti još uvijek nije saopštio stvarne razloge njegovog puta u Emirate, niti koliko je ukupno koštao boravak o trošku kompanije koja ima poslovne interese u Crnoj Gori. Javnost još uvijek nema odgovore ni na pitanja iz kojih je motiva Abazović prihvatio poklon za koji je morao znati da predstavlja kršenje Zakona o spječavanju korupcije. MANS ovim putem još jednom poziva ASK da bez odlaganja ispita sve okolnosti vezane za Abazovićev put u Emirate, ali i da slične slučajeve koji su već godinama otvoreni pred Agencijom, konačno dovede do kraja- zaključuju u MANS-u.

1 Comment
  1. Boris komentariše

    MANS je truba.Trubi najavi konjicu a onda povlacenje.Nista ne rjesavaju sve je dio plana sa počiniteljima .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.