Mali: Sjutra počinje isplata prvih uvećanih plata

0

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije sjutra će dobiti prvi dio uvećane zarade za 5,5 odsto, ranije najavljene i omogućene nedavno usvojenim rebalansom budžeta  za 2023. godinu, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

„Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja kao što smo najavili i obećali. A potom slijede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosvjeti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti”, rekao je Mali koji je dodao da su na današnjoj sjednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmjenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Kako je istakao, rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosvjeti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Riječ je o 143.862 zaposlenih u prosvjeti od kojih će oni zaposleni u osnovim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiće prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16.oktobra, odnosno 10. oktobra, i 1.664 njegovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra.

„Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svjetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspjehe”, rekao je Mali.

On je dodao da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

„Sa sprovedenim i planiranim povećanjima plata i penzija i očekivanim uspravanjem inflacije do kraja godine vjerujem da ćemo uspjeti da se izborimo sa negativnim efektima tržišnih poremećaja. Sve radimo da građani u što manjoj mjeri osete ove posledice i vjerujem da uspijevamo u tome”, zaključio je on.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.