Makron: Buduća eropska bezbjednosna arhitektura mora uključiti bezbjednosne garancije za Rusiju

0

Buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u današnjem intervjuu za uticajnu francusku televiziju TF1.

„Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj ćemo živeti sutra. Posebno podsećam na reči upozorenja koje je uputio predsednik Vladimir Putin da se NATO približava ruskim granicama i raspoređuje oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju“, rekao je Makron, prenosi TASS.

Predsednik Francuske je potvrdio da će ovo pitanje biti deo mirovnih pregovora.

Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da nema razloga za paniku zbog mogućih nestanaka struje ove zime, ali je pozvao građane da koriste manje energije, a državno preduzeće EDF da ponovo pokrene nuklearne reaktore kako bi se ove zime sprečili prekidi u snabdevanju električnom energijom.

U intervjuu francuskoj televiziji TF1, snimljenom tokom Makronove državne posete Sjedinjenim Američkim Državama, francuski predsednik je ukazao da je rizik nastao zbog manjka el. energije koji je prouzrokovan neadekvatnim upravljanjem programom ponovnog pokretanja nuklearnih reaktora kompanije EDF, prenosi Rojters.

„Pre svega budimo jasni: nema panike ! Legitimno je da se vlada pripremi za ekstremne slučajeve i da tokom tih priprema bude isključenja struje na nekoliko sati dnevno“, naglasio je Makron.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.