Lučić: Glavna borba uspješno završena, očekujemo da Priština pokuša da spriječi širenje MTS-a

0

Najteži dio smo riješili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor „Telekoma Srbija“ Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme „MTS doo“ na Kosovu i Metohiji. Ističe da će sada fokus Prištine biti da se spijreči dalje širenje te firme.

„Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom drugom poluvremenu pobijediti i da ćemo riješiti problem naše ekspanzije na toj teritoriji“, poručuje Lučić.

Prištinski organi usvojili su žalbu „MTS doo“ na rješenje o zabrani rada te kompanije na Kosovu i Metohiji, odnosno na odluku o brisanju iz registra privrednih društava. To znači da ta kompanija nastavlja normalno da posluje na KiM.

Vladimir Lučić podsjeća da su 4. avgusta dobili dopis od Agencije za biznis registre, da se kompanija „MTS doo“ na KiM briše iz njihove evidencije, faktički da hoće da ugase kompaniju.

„Juče je drugostepena komisija nadležnog ministarstva prištinske administracije to poništila. Uvažila je našu žalbu, vratila na početno stanje, na ponovno odlučivanje. Međutim, ono što ohrabruje da u samom tom rešenju i uputstvu koje su dali Agenciji za biznis registre, i oni su stava da mora da se poštuje Briselski sporazum. Djeluje mi da će i prištinska administracija poštovati Briselski sporazum. Tako da se više neće desiti ovakav bizaran poduhvat da se naša kompanija potpuno izbriše“, rekao je Lučić.

On ukazuje da je ovaj sada krug završen, ali da nije kraj borbe.

„Ono što mi deluje iz ovog rešenja i toga što Komisija za zaštitu konkurencije ispituje kablovske operatere da je ova borba za održanje MTS po Briselskom sporazumu završena uspješno, a da će sada biti prije svega fokus da se nama ospori akvizicija kablovskih operatora koju smo mi uradili, tj. da stavi fokus da se spriječi naše dalje širenje“, navodi Lučić.

Napominje da ono što je sigurno je da kompanija nastavlja nesmetano sa radom.

„Zahvaljujući Briselskom sporazumu i svim našim aktivnostima da objasnimo kakav bi bio efekat kršenja Briselskog sporazuma i gašenja naše kompanije, da bi 30.000 ljudi ostalo bez komunikacije, je nekako završen“, naglašava Lučić.

Ističe da se borba sada seli na to da se dozvoli dalje širenje kompanije.

„Osim akvizicije kablovskih operatera, pokrenuli smo jednu tačku koja je pisala u Briselskom sporazumu, a nikad nije urađena – to je tender za treću licencu, mobilnu. Mi smo dobili privremenu licencu i privremeni broj baznih stanica imamo u srpskom dijelu. Ona bi donijela nesmetan rad „MTS doo“ na teritoriji čitavog Kosova i Metohije, ali i poboljšanje kvaliteta usluga. Naravno, prištinska administracija posljednjih deset godina to nije uradila, zato što je potpuno jasno da bi na tom tenderu mi pobijedili. Zato tamo postoje samo dva mobilna operatera. Tako da, probaćemo da riješimo i taj problem“, rekao je Lučić.

Ukazuje da se u rešavanje problema uključila i međunarodna zajednica i da je zahvaljujući njenom razumijevanju i on i riješen.

„Ja sam na kraju otišao lično u Prištinu da svim ambasadorima bitnim na licu mjesta objasnim kakve bi bile posljedice, jer su to ipak ambasadori koji su imali komunikaciju sa prištinskom administracijom. Moram da kažem, zahvaljujući tom razumijevanju, zahvaljujući očigledno pritisku, koji su pre svega američka ambasada i EU ambasador uradili na prištinsku administraciju, mi smo uspeli da rešimo problem“, kaže Lučić.

Mijenjali zakon – vade se na grešku u prevodu

Navodi da je održano jedno ročište u slučaju u kojem prištinska Komisija za zaštitu konkurencije ispituje akvizicije kablovskih operatera. Napominje da ona optužuje kompaniju „MTS doo“ da je nezakonito kupila četiri kablovska operatera, tj. da nisu prijavili.

„Paradoks je veliki zato što po starom zakonu je bilo jasno da ako kupujete firmu koja ima manji prihod od tri miliona evra godišnje da ne morate da prijavite. Zanimljivo je da su oni izmijenili zakon zbog nas. Oni su izbrisali te tačke, ali oni tumače i taj zakon da smo ipak trebali da prijavimo, da to nije dobar prevod albansko-srpski-engleski i nekako probaju da nekako nategnu da smo mi prekršili zakon“, navodi Lučić.

Objasnio je da je tu riječ o novčanoj kazni, kao i da je nemerljivo sa ovim problemom koji je sada rešen.

„Mislim da ćemo uspješno rešiti, jer mi nismo krili te akvizicije, mi smo radili te akvizicije, mi smo se upisali u njihov biznis registar kao vlasnici i poštovali smo taj zakon. I pravo da kažem, dosta je jak advokatski tim iz Brisela i čak smo na toj javnoj sjednici rekli da oni prije svega ako imaju neku dilemu treba da se obrate Briselu i Evropskoj komisiji za mišljenje i da smo mi sigurni da će Evropska komisija i u ovom slučaju stati na našu stranu“, poručio je Lučić.

Ukazao je da je to dug proces koji može da potraje i godinu, godinu i po dana.

„Očekujem da ćemo i brže završiti to uspješno. A to će nam dati odskočnu dasku da se dalje širimo, jer mi imamo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici kojeg hoćemo da kupimo, ali je nekako stavljen na stend-baj dok se ovo ne riješi. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom drugom poluvremenu pobijediti i da ćemo riješiti problem naše ekspanzije na toj teritoriji“, zaključio je Lučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.