Litvanija odbila zahtjev Bjelorusije za izručenje Tihanovske

1

Litvanija uopšte ne namjerava da razmatra molbu Bjelorusije da joj se izruči liderka opozicije Svetlana Tihanovska, saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielus Landsbergis.

On je kazao da svi koji su pobjegli u Litvaniju zato što se bore za demokratiju, slobodu govora, ili slobodu vjeroispovesti neće biti predavani zemljama koje ih traže.

Državno tužilaštvo Bjelorusije je uputilo 5. marta službeni zahtjev za ekstradikciju Svetlane Tihanovske, jer je organizovala ekstremističke grupe sa ciljem svrgavanja vlasti. Inače, Svetlana Tihanovska je već na bjeloruskoj poternici.

Vlasti Litvanije drugi put odbijaju zahtev Belorusije da se izruči Titanovska.

U Minsku su sigurno svjesni da vlasti u Vilnjusu neće isporučiti Tihanovsku ali ipak traže njenu ekstradikciju jer žele da imaju argument da Litvanija podržava one koji su protiv legalno izabranog predsjednika Bjelorusije.

Svetlana Tihanovska je bila suparnik Aleksandru Lukašenku na prošlim predsjedničkim izborima. Sada sa grupom opozicionara iz inostranstva rukovodi protestima u Belorusiji koji su ove zime utihnuli. Lideri opozicije vjeruju da mogu da u proleće ili početkom ljeta ponovo “probude nezadovoljne građane” da izađu na ulice i trgove i protestuju protiv Lukašenka.

(Novosti online)

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Pa to je makar jednostavno. Mama i tata su tu. A i deca su sa njom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.