Lavrov žestoko o SAD-u: Zvanična rusofobija na Zapadu je bez presedana

0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napao je zapadne zemlje zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici žele da „unište“ njegovu zemlju. „Zvanična rusofobija na Zapadu je bez presedana. Razmjere su groteskne“, rekao je Lavrov u vatrenom govoru na Generalnoj skupštini UN.

„Oni se ne ustručavaju da objave namjeru da našoj zemlji nanesu ne samo vojni poraz, već i da unište i slome Rusiju.

Nakon nekoliko dana kada su zapadni lideri osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio zaokret Rusije na sjednici Generalne skupštine da uzvrati napadu Vašingtona na Moskvu.

SAD, kako je rekao, proširuju Monroovu doktrinu – svoju deklaraciju o Latinskoj Americi iz 19. vijeka kao svoju isključivu sferu uticaja – i „pokušavaju da ceo svet pretvore u svoje dvorište“.

„Proglasivši sebe pobednikom u Hladnom ratu, Vašington je sebe uzdigao skoro do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obaveza osim svetog prava da djeluje nekažnjeno gdje god želi“, rekao je on. On je takođe branio referendume održane u petak u djelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da je riječ o ljudima koji traže zemlju „na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina”.

„Zapad je sada ljut“ na referendume, rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Džo Bajden i drugi zapadni lideri obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate „lažnih“ referenduma, videći ih kao dio napora da se granice promijene silom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.