Kurti se žalio Šolcu, Makronu, Blinkenu i Melonijevoj na Lajčaka i Borelja: Bili su sinhronizovani sa Vučićem

12
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je poslao pismo njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i američkom sekretaru Antoniju Blinkenu o dijalogu sa Beogradom u Briselu i dodao da je u njemu naveo da ga izaslanik EU Miroslav Lajčak ne vodi kako treba.
„Prvo što sam uradio 15. septembra je to da sam poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington. Pariz i Berlin su potvrdili da su prihvatili pismo. Zato sam poslao pismo i kancelaru Šolcu, predsjedniku Makronu, premijerki Meloni i sekretaru Blinkenu. Ovde imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces, ne fokusirajući se na potpunu primenu osnovnog sporazuma, već dozvoljavajući da se kola stave ispred konja“, rekao je Kurti, prenose prištinski mediji.
Kurti je iznio tvrdnju da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspješan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština, prije nego što se primjene Briselski i Ohridski sporazum.
On je na konferenciji za novinare rekao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i da se to pitanje mora riješiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn.

„U pozivu na sastanak nije definisana konkretna tačka dnevnog reda, ali rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan na principu inkluzivnosti što je značilo da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Nisam ja otkrio princip sveobuhvatnosti. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu. U tom aneksu je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju“, rekao je Kurti.

„Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeći korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumijevanje“, rekao je on.
Kurti je dodao i da su Borelj i Lajčaki na sastanku 14. septembra bili sinhronizovani sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da je on na taj sastanak otišao sa konkretnim predlogom, prenosi Koha.
Taj njegov predlog, rekao je, bio je zasnovan na principu inkluzivnosti, što znači da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije redosleda.

 

„Na sastanku 14. septembra u Briselu došlo je do koordinacije i sinhronizacije stavova između visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, emisara za dijalog Miroslava Lajčaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Oni su došli sa udarom na budućnost Kosova. Ili ćemo sprovesti sporazum u cjelini, ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi“, rekao je Kurti.

„Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži“, rekao je Kurti.
Kurti je rekao da mjere koje je EU uvela protiv Kosova treba ukloniti, jer je situacija na sjeveru deeskalirala, piše RTK.
„Deeskalacija se dogodila u znatnoj meri, nije bilo incidenata i nasilnih protesta dva mjeseca. Adresa za ponovnu eskalaciju nije u Prištini, već u Beogradu i prekograničnom hotelu Kopaonik. Deeskalacija bi trebalo da bude dovoljna da se preispita ukidanje mjera“, rekao je Kurti.
On je govorio i o održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru, rekavši da su kosovske institucije jasno stavile do znanja put kojim se mora ići da bi se tamo održali vanredni izbori.

 

(Sputnjik)

12 Comments
 1. Slavka komentariše

  Isuviše sam lepo vaspitana ali ova kreatura od čoveka mami da mu se po „srpski“ odgovori.

  1. Srđa komentariše

   Kurti samo ide i kuka a ne smeta mu da bude svirep prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 2. Tijana komentariše

  Kurti bi trebao da se pozabavi ispunjavanjem svojih obaveza a ne da se zali na druge a on je taj koji pravi probleme i koci u saradnji.

 3. Ena komentariše

  Ceo svet vidi da Kurti govori jedno, a radi drugo, tj. stalno laže. E sad druga je stvar ko od međunarodnih predstavnika hoće da kaže istinu, a ko se pravi gluv i slep.

 4. Ana komentariše

  Kurti se dzabe žali apsolutno niko neće podržati nasilje!

 5. Sara komentariše

  Koliko god se Kurti zalio predstavnicima stranih slia,postoje sporazumi koji se moraju ispostovati

 6. Ana komentariše

  Svima se vec smucio Kurti, tuzibaba jedna!

 7. Мали ђаво komentariše

  Uplašio se Kurti za svoje d..e pa brže bolje da se žali onima koji podržavaju njegov nacistički stav i želju da stvori veliku Albaniju. Bar da je rekao istinu,možda bi bolje prošao u Briselu,dijalog je zbog njega prošao ne uspešno to su čak i u Briselu izjavili visoki zvaničnici.

 8. Lola komentariše

  Ako ga svi redom ne tetose, deriste Kurti dreci.

 9. Ana komentariše

  Kurti počeo da plače,žali se EU na njihove piune Lajčaka i Borelja.

 10. Maja komentariše

  Kurtiju sad nisu dobri Lajčak i Borelj, a bili su mu dobri dok su lagali i bili mu podrška u zlostavljanju i proterivanju Srba sa KiM.

 11. Iv komentariše

  Ma samo neka se žali! Došlo je valjda i naših 5 minuta!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.