Krivokapić: Rusija je označena kao prijetnja miru, Crna Gora je to osjetila 2016.godine!

3

Rusija je označena kao direktna prijetnja miru, stabilnosti i demokratiji euroatlantskog prostora, kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, dodajući da je to Crna Gora osjetila 2016. godine.

Krivokapić je nakon NATO Samita u Madridu, rekao da je Samit poslije više od deceniju usvojio novi strateški concept, ali istovremeno donio odluku o otvaranju vrata za Švedsku i Finsku i njihovo punopravno članstvo u Alijansi.

– Napravljen je veliki iskorak prema demokratijama koje daju primjer ostalima u svojoj uspješnosti, otvorenosti, orijentaciji slobodnog društva i ukupnoj pomoći međunarodnoj zajednici u razvoju demokratije- dodao je on.

Krivokapić je rekao da Crna Gora ravnopravno participira sa onima gdje prirodno pripada, na Zapadu i dijeli vrijednosti koje su okupile NATO savez.

– U strateškom konceptu Rusija je označena kao direktna prijetnja miru, stabilnosti i demokratiji euroatlantskog prostora – kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je osjetila to 2016. godine, a sada i drugi znaju kako te prijetnje izgledaju u zločinu koji se dešava u Ukrajini.

– Snažno smo podržali borbu ukrajinskog naroda ali i dali podršku drugima narodima koji su pod prijetnjom i Gruzije i Moldavije i nama najvažnije Bosne i Hercegovine (BiH) – kazao je Krivokapić.

On je rekao da je BiH dobila podršku više sastankom ministara odbrane i da je time region dobio dodatni stepen zaštite koji nije imao prije Samita.

Krivokapić je naveo da Crna Gora pokazuje dosljednost, istrajnost i otpornost na sve pritiske koje prema njoj idu.

– Uvjeren sam da će snaga ovog Samita dati dodatni kapacitet koji je naša vlada prihvatila danas. Vlada je među prvima prihvatila protokol o pristupanju Finske i Švedske koji će iduće sedmice potpisati naš ambasador u Briselu, i koji će, nadam se ubrzo, biti ratifikovan u Skupštini – poručio je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je danas posjetio posjetio NATO vazduhoplovnu bazu u Torehonu, sjeveroistočno od Madrida.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), u centru je zaposleno osoblje iz 18 država članica NATO-a.

– Zona odgovornosti centra obuhvata evropski vazdušni prostor južno od Alpa koji uključuje teritoriju 14 država članica – kaže se u saopštenju.

Tokom radne posjete sa komandantom Centra, generalom potpukovnikom Fernandom de la Krus Karavakom obavljena je prezentacija rada u operativnom centru i predstavljen model političko-vojnog obrasca procesa komandovanja.

– Zajednički je konstatovano da, bez obzira na planetarnu tehničku superiornost NATO saveza, i za NATO važi princip koji je ministar vanjskih poslova prenio generalu de la Krusu, a sažet je u crnogorskoj borbenoj mantri “boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka – kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da u svakom vremenu, pa i u NATO-u, to jeste osnovna poruka.

– Tokom obilaska baze, pohvaljen je doprinos naše države Centru za vazdušne operacije – navodi se u saopštenju.

Iz MVP su naveli da je od juna 2018. godine Crna Gora dobila od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a, koja je neborbenog karaktera, a sprovode je grčki i italijanski lovci.

– Pomenuta misija obavlja se pod nadzorom Centra za vazdušne operacije u Torehonu. Sastanku je prisustvovao i crnogorski potpukovnik Dušan Malušić, koji se na poziciji štabnog oficira u NATO komandi nalazi od marta 2020. godine što je direktan doprinos komandnoj strukturi Alijanse – rekli su iz MVP-a.

3 Comments
 1. Q komentariše

  Ma zakucat će i tebi Čećeni na vrata.Ahmad sila!

 2. Crnogorka komentariše

  BAR JEDNOM U ZIVOTU BUDI POSTEN,PA RECI DA SU RUSI NAJELI NAROD CRNE GORE OD 2000-te DO DANAS! ALI TI I POSTENJE DVA SUPROTNA POJMA ! GENETIKA JE TO ! KUCA TI GA DAJE 🤣😂!

 3. Visegrad 2021 komentariše

  TI JEDNA OBICNA BUDALETINA,SRANKO.
  POLAKO,DOCICE KADIROV DA I TEBE POSJETI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.