Koprivica za BORBU: Institucije u Crnoj Gori su u raskoraku sa narodnim raspoloženjem; Samim tim nije ni bitno da li će sjutra pasti Vlada ili ne!

2

Nije važno da li će Vlada Crne Gore pasti ili ne 19. avgusta kada se u Skupštini Crne Gore bude raspravljalo o izglasavanju nepovjerenja izvršnoj vlasti kojom rukovodi Dritan Abazović, jer svakako građani Crne Gore ne odlučuju o sudbini svoje države, već kolektivni Zapad koji vuče sve konce u Podgorici već više od dvije decenije, saopštio je filosof i profesor Fakulteta političkih nauka  u Beogradu Časlav Koprivica.

Zapad je u Crnoj Gori uspio da zadrži geopolitički status kvo, u kojem je krajnje nebitno ko obnaša premijersku funkciju.

– Manje je važno da li će Vlada pasti 19. avgusta, jer nakon 30. avgusta gledamo igre sa vladama koje su nestabilne i koje mogu svakog trenutka da se sklone sa vlasti, ako neko to odluči, a taj neko nije iz Crne Gore nego sa Zapada. Kada se građani Crne Gore već ne pitaju, čini mi se da je manje-više nevažno da li se predsjednik vlade zove Zdravko Krivokapić ili Dritan Abazović. Zapad je time postigao svoj taktički dugoročni cilj da može pokretanjem figura na šahovskoj tabli koja se zove politički život Crne Gore da održava geopolitički status kvo – kazao je Koprivica.

Koprivica je ocijenio da su političke prilike u Crnoj Gori od 30. avgusta 2020.  svakako bolje nego za vrijeme DPS-ovog režima, ali je kao glavni problem crnogorskog društveno-političke zbilje označio djelovanja državnih institucija koje nije u skladu sa većinskim raspoloženjem naroda.

– U odnosu na sve ono što smo imali prije 30. avgusta 2020. godine imamo boljitak utoliko što nemamo dukljanski šovinistički totalitarizam na vlasti kao u eri Mila Đukanovića. Ali to još uvijek ne znači da nije dug put ka normalizaciji političkog života u Crnoj Gori,  a do toga će doći kada institucije u Crnoj Gori počnu da govore onim glasom kojim govori većina građana Crne Gore, a ta većina se nažalost nikad nije čula u instutucijama Crne Gore, već samo na litijama- poručio je Koprivica i dodao:

– Upadljivija je tendencija razilaženja onoga što su poruke države Crne Gore i njenih ustanova i onoga što je realnost crnogorskog društva. Postoji razlika između onoga što građani žele i hoće i onoga što rade ljudi koji ih makar formalno predstavljaju. Normalizacija života u društvu u Crnoj Gori u posttotalitarnom trenutku ne prati paradoks države koja u ponašanju, odlukama, ne izražava stav većine građana, pa se postavlja pitanje čemu služe te institucije – za dobrobit građana ili su tu instalirane da bi stekle jednu vrstu postgeopolitičke posluge interesima Zapada – kazao je Koprivica.

On primjećuje da se u Crnoj Gori odvijaju dva nekomplementarna procesa.

– Prvi je povraćaj, tj. rekuperacije srpskog identiteta koji je izraz većinske Crne Gore i koji se duži vremenski period bezuspješno pokušava potisnuti. Drugi podrazumijeva da Crna Gora bude vrijedni pratilac geopolitičkog trenda Zapada koji je u ovom trenutku diktiran ratom u Ukrajini. Od Podgorice se traži, da mimo onoga što građani Crne Gore većinski hoće, a to je prijateljstvo sa ruskim narodom, da se  potvrđuje kao jedna od niza evropskih rusofobnih država. Ali veći je problem činjenica da zvanična Podgorica zadržava surovi kurs prema tzv. Kosovu, kao protivpravno otcijepljenom dijelu Srbije i kao svetinji za srpski narod. Ali čini mi se da i ova situacija nezahvalnog i nedostojnog ponašanja države Crne Gore prema Rusiji, koja je stoljećima unazad zadužila Crnu Goru na način koji ne smije da se zaboravi, ukazuje na okolnost da je ova zvanična Crna Gora projektovana tako da ne reprezentuje ono što su interesi njenih građana – napomenuo je Koprivica.

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori je plod zapadnih projekcija i težnji da Crnu Goru drži pod kontrolom i usmjerava u geopolitičkom pravcu koji oni diktiraju.

– Sve ovo što se dešavalo u Crnoj Gori posle 30. avgusta nije iznenađujuće, jer je rezultate tih izbora upravo projektovao Zapad. Ponoviću još jednom da su i izbori bili neregularni kao i svi prethodni. Ovoga puta je dopušteno da Đukanović i zvanično izgubi iako je i ranije gubio. Na takav način kolektivni Zapad je omogućio sebi da i dalje povlači poteze kao na nekoj šahovskoj tabli i da spajaju razne političke kombinacije kojima je zajednično manje-više, sa određenim izuzecima na politčkoj sceni Crne Gorem,  da se drže koordinata koje zadaju određeni faktori sa Zapada. Dakle, napravljena je situacija da je DPS sklonjen sa vlasti, ali da čovjek koji je oličenje tog omrznutog režima- Milo Đukanović u svakom trenutku, ako i kada mu se za to da mig sa Zapada, može da obori vladu ili da napravi krizu – zaključio je profesor beogradskog FPN-a.

 

 

 

 

2 Comments
  1. AfirvickaSljiva komentariše

    Koprivica za BORBU: Institucije u Crnoj Gori su u raskoraku sa narodnim raspoloženjem; Samim tim nije ni bitno da li će sjutra pasti Vlada ili ne!
    Otvori nam coek oci…kako sami ovo ne vidjesmo

    1. Q komentariše

      Jedino dolazak DF-a na vlast i raskid sa okupacijom Crne gore od strane Nato nacista može preporoditi ovu zadnju „afričku“kolonuju u Evropi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.