Koprivica: Abazović se neprimjereno upliće u ono što nije njegov domen

0

Neprimjereno je da premijer, koga bira Parlament i koji istom odgovara, a ne obratno, sugeriše Skupštini i skupštinskom odboru povodom izbora članova Sudskog savjeta da, kako on to reče, “naprave program kako to mogu da izvedu u što kraćem roku, ne naravno na uštrb kvaliteta, ali da to ima neku dinamiku”, i uz to pokazuje da je zabrinjavajuće neinformisan ili se takvim pravi zarad jeftinih poena, saopštio je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica.

“Sa druge strane, očekivao sam da će se premijer izviniti zbog začuđujuće neefikasnosti Vlade, odnosno nadležnog, Ministarstva pravde, kojem je trebalo više od 10 dana da dostavi potvrde da kandidati nijesu krivično kažnjavani, zbog čega nadležni skupštinski odbor nije mogao brzo da utvrdi listu kandidata i započne saslušanja”, kaže Koprivica.

Jedino kašnjenje je, dodaje, bilo zbog neobjašnjive neefikasnosti ministarstva pravde iz Vlade, kojem su svjedočili i svi članovi Odbora i cjelokupna javnost, ali je i taj problem prevaziđen, nakon snažnog apela Odbora.

“Osim što se neprimjereno upliće u ono što nije njegov domen, gospodin Abazović je pokazao da ne poznaje prilike u sopstvenoj državi, i da stvar bude gora, on ne poznaje ni činjenice u vezi sa stvarima koje komentariše”, ističe Koprivica.

Na 42. sjednici Odbora, održanoj 20. maja 2022. godine, utvrđen je, navodi, tekst Javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“Dana 24. maja 2022. godine, objavljen je Javni poziv u Službenom listu Crne Gore, u Dnevnim novinama “Dan“ i na internet stranici Skupštine Crne Gore. Rok za podnošenje prijava je bio 8. jun 2022. godine.

Na javni poziv prijavilo se 35 kandidata. Na 43. sjednici Odbora, održanoj 15. juna 2022. godine, utvrđena je lista prijavljenih kandidata a i objavljena na internet stranici Skupštine Crne Gore. Takođe je formirana Komisija za pregled i provjeru dostavljene dokumentacije, koja je održala četiri sastanka.

Na 44. sjednici Odbora, održanoj 27. juna 2022. godine, konstatovano je da Ministarstvo pravde nije dostavilo uvjerenja iz kaznene evidencije o osuđivanosti lica prijavljenih na javni poziv. Na nastavku 44. sjednice, održanom 29. juna 2022. godine, usvojen je Izvještaj Komisije za provjeru i pregled dokumentacije prijavljenih kandidata na pomenuti javni poziv, te s tim u vezi konstatovano da 34 kandidata ispunjavaju sve Zakonom propisane uslove”, pojašnjava Koprivica.

Prema njegovim riječima, konstatovano da samo jedan kandidat ne ispunjava traženi uslov u pogledu potrebnog radnog iskustva.

“Na istoj sjednici, dakle 29. juna 2022. godine, čak dva dana prije Vašeg jeftinog i teatralnog poziva Skupštini Crne Gore, zvaničnom Odlukom je utvrđeno da se konsultativna saslušanja kandidata obave u periodu od 4. do 12. jula 2022. godine. Da se saslušava po pet kandidata u istom danu, i uz to je utvrđena dinamika trajanja izlaganja, pitanja i odgovora.

Shodno dogovoru sa nastavka 44. sjednice saslušanja su i zakazana. Pozivna pisma svim kandidatima su već juče poslata”, kaže Koprivica.

Na 45. sjednici koja će se održati 4. jula Odbor će, dodaje, započeti Konsultativno saslušanje kandidata, a 45. sjednica će imati šest nastavaka kako bi se kontinuirano saslušali svi kandidati.

“Takođe, za ovog premijera je korisna informacija da je Vlada na čijem je čelu, Skupštini za prethodna dva mjeseca, od kad je formirana, dostavila samo pet predloga Zakona. Očekujem i da će gospođa Đurović, u cilju zaštite integriteta Skupštine kao najvišeg zakonodavnog doma i nezavisne grane vlasti, uputiti apel premijeru da se isti fokusira na ono što su Ustavom definisane nadležnosti Vlade Crne Gore”, zaključuje Koprivica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.