Konjević: Vjerujem da će Đukanović postupiti u skladu sa Ustavom!

0

Ministar odbrane u tehničkom mandatu i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je, komentarišući jučerašnji dogovor stare skupštinske većine da lider Demosa Miodrag Lekić bude predložen za mandatara, kazao da smo u fazi koja je u nadležnosti predsjednika države Mila Đukanovića.

Rekao je da Ustav ostavlja dvije mogućnosti.

„Obavezuje predsjednika da, kada mu parlamentarne grupacije dostave minimum 41 potpis, sa predlogom za mandatara, da dodijeli mandat ili da predsjednik, na bazi razgovora sa predstavnicima parlamentarnih partija, procijeni ko je osoba koja u svojstvu mandatara ima šansu da formira Vladu“, kazao je Konjević na pres konferenciji sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Kazao je da i ova procedura „pokazuje da smo specifično društvo“.

„Ovdje se cijeli set političkih partija nije odazvao na poziv predsjednika države, samim tim nije ga ni mogao upoznati sa svojim stavovima. Niti je, da ja znam, predsjednik dobio 41 potpis sa predlogom mandatara“.

Konjević je rekao kako vjeruje da će predsjednik donijeti odluku na osnovu Ustava.

Upitan da li očekuje da će, ako Đukanović da mandat Lekiću, Vlada biti formirana, kazao je da je to „prehipotetičko pitanje“.
„Nisu uspjeli da skupe 41, a ne da ja sad govorim da li će formirati Vladu. Ako sam razumio neku razmjenu argumenata sinoć, sve mi to više liči nego na nešto što bi moglo da bude Vlada, ali ne želim da ulazim u razgovore kolega“.

Konjević je, na pitanje TV Vijesti da li ima nove informacije vezano za sajber napade, pošto iz ANB-a tvrde da iza toga stoji Rusija, a premijer kaže da nemaju takve podatke, kazao da i on i Abazović imaju iste informacije o sajber napadima.

„Sve informacije koje imam, ima i premijer. Čak sam mu i ja poslao neke informacije. Što imamo različitu interpretaciju istih informacija, pitajte gospodina Abazovića. Dozvolimo da se procedura istrage završi do kraja“.

Kazao je da, prema onome što imaju kao informacije, iza sajber napada stoji organizovana i ozbiljna grupa koja bi mogla da ima određenu vrstu političkog motiva. „Ovako snažan napad mogao je da radi neko sa značajnim finansijama i ozbiljnom organizacojom. Naša je sumnja da iza toga može stajati politički motiv, odgovarajući državni element trećih zemalja, što se pokazalo i kod nekih zemalja u regionu, ali sačekajmo da se stvar do kraja zavrsi. Podaci koje zasad imamo pokazuju jasno usmjerenje“, rekao je Konjević.

Ministar odbrane je, upitan da prokomentariše smjene pilota Jovana Radete I Radovana Perovića, te da li imaju veze sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, rekao da se ne radi o smjenama već o rasporedima.

„To su rasporedi u Vazduhoplovstvu, to su vojnici koji obavljaju svoje dužnosti. Nema tu nikakvih smjena, još manje sa nekim aktivnostima u kojima Vojska nije trebalo da učestvuje. Dakle, Vojska je trebalo da se ponaša u skladu sa Ustavom i zakonom, a sve one stvari koje su u mnogim segmentima bile suprotne zakonu i bile neustavne, svu smo papirologiju dostavili nadležnim državnim organima“ rekao je Konjević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.