Knežević: Konjević da riješi unutarkoalicione borbe na relaciji DPS – SNP oko novog predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu!

0

Predsjednik Demokratske narodne partije(DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta(DF), kazao je da se trenutno dešavaju unutarkoalicione borbe na realciji DPS – SNP oko novog predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i pozvao ministra odbrane Raška Konjevića da riješi taj „problem“.

Reagovanje prenosimo integralno:

Imajući u vidu činjenicu da u ovom trenutku traju unutarkoalicione borbe između DPS-a i SNP-a da li će novi predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu biti Peđa Bošković ili Dragan Ivanović, kao i činjenicu da poslanici DPS-a opstruiraju rad Odbora ne dolazeći na zakazano kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora i tužilaštva, ministra Konjevića upućujem da na prvoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, ili Vlade, riješe ove koalicione probleme u raju.

Takođe ga podsjećam da sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu može zakazati i predsjednica Skupštine, Danijela Đurović. ili jedna trećina poslanika. Ne osjećam nikakvu odgovornost što je u borbi za prvog čovjeka ANB-a pobijedio predlog Ranka Krivokapića, a ne Vladimira Jokovića, i sad se preko funkcije predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu prave kompenzacije i trgovina u novouspostavljenoj većini.

U slučaju predloga, koji je upućen Odboru, da za generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata bude postavljen Janko Laković, ministar Konjević, kao iskusni parlamentarac, veoma dobro zna modele obezbjeđivanja kvoruma za rad, i da, kao predsjednik SDP-a  može izvršiti uticaj na svoje koalicione partnere da se najzad dogovore ko će biti novi predsjednik Odbora, imenuju nedostajuća tri člana Odbora, i tako deblokiraju njegov rad.

Što se tiče mog stava, on je javnosti poznat: sigurno neću preskakati sjednice jer poslanici DPS-a ne žele da se pojave na kontrolnom saslušanju, a još manje ću izigravati dekor u obračunima novouspostavljene parlamentarne većine.

Naravno, aktuelna parlamentarna većina već koliko sjutra može pokrenuti inicijativu za moju smjenu sa funkcije predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, i ja ih pozivam, i ohrabrujem da to učine. A ideja da bude izabran novi Odbor za bezbjednost i odbranu, i to na sjednici Administrativnog odbora, kako bi se stvorio privid da nisam smijenjen zajedničkim glasovima DPS, SNP i URA, može se sprovesti, ali bez učešća DF-a. Procedura je jasna, te pozivam članove Odbora da je primijene, i da me, kroz dostavljenu inicijativu i potpise, smijene sa funkcije predsjednika Odbora.

Ali svakako ne prihvatam da preuzmem odgovornost za to, što DPS i SNP ne mogu da se dogovore oko funkcije predsjednika Odbora, a još manje sam spreman kršiti zakon i principe na kojima sam Odbor vodio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.