Kirbi: Kineski presretači stvaraju rizik da neko bude povrijeđen

0

Nedavni opasni susreti američkih i kineskih snaga u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru odražavaju rastuću agresivnost pekinške vojske koja povećava rizik od greške u kojoj “neko može da bude povrijeđen“, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

“Nažalost, ovo je samo dio, opet, rastuće agresivnosti Kine sa kojom imamo posla, i spremni smo da se pozabavimo time. Neće proći mnogo vremena pre nego što neko bude povrijeđen“, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da se zalažu za “slobodu plovidbe“ u vazduhu i moru.

“Sigurno bih volio da čujem kako Peking opravdava ovo što rade. Vazdušna i pomorska presretanja se dešavaju stalno. To radimo i mi. Razlika je u tome, što kada osjetimo da to treba da uradimo, mi to uradimo profesionalno“, rekao je Kirbi.

On je dodao da, ako Kina ovim potezima želi da prenese poruku da SAD nisu dobrodošle u toj oblasti ili da želi da američki avioni i brodovi prestanu da lete i plove, da to neće uspjeti.

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila video snimak uz komentar „nebezbjedna interakcija“ na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presjekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

(Izvor: euronews.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.