Kineski ministar spoljnjih poslova, jasno izjavio, da ukoliko se SAD ne ignoriše, može nastati problem

0

Kineske vlasti smatraju da je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini protiv „nepromišljenog“ pritiska SAD i njihovog miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnjih poslova.
– Ako ignorišemo miješanje u naše unutrašnje stvari, svijet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju – izjavio je kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji, stoji u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnjih poslova, prenosi TAS S.

Najviši kineski diplomata istakao je da je nedavna posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu pokazala da su američke vlasti zanemarile stav drugih zemalja „koje neprestano protestuju protiv Bijele kuće zbog pokušaja zadiranja u njihov suverenitet“.

– SAD grubo krše svoje obaveze ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu – naglasio je Vang Ji, prenosi TAS S.

On je vježbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao „transparentne i profesionalne“, ocijenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

-Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine – zaključio je kineski ministar spoljnjih poslova, prenosi ruska agencija.

Kina je oštro reagovala na posjetu Pelosi Tajvanu 2-3. avgusta ove godine, pa je Peking uveo sankcije protiv Pelosi i njene porodice i suspendovao nekoliko mehanizama bilateralne saradnje sa SAD.

Dana 4. avgusta, PLA je pokrenula velike vojne vježbe sa vježbom gađanja u šest zona širom Tajvana, koje će trajati do sredine avgusta, navodi TAS S.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.