Kijev traži zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije

0

Ukrajinska vlada će pripremiti zakon koji zabranjuje crkve povezane sa Rusijom u okviru inicijative koju predsjednik Volodimir Zelenski smatra neophodnom da bi se Moskva onemogućila da “slabi Ukrajinu iznutra”.

U potezu koji je Moskva osudila, ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu naložio je vladi da izradi nacrt zakona nakon niza pretresa parohija koje Kijev sumnjiči da primaju naređenja od Moskve dok Rusija vodi rat protiv Ukrajine, objavio je Rojters.

”Kijev indipendent” je prenio da predlog Savjeta bezbjednosti uključuje i zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Savjet bezbjednosti, koji okuplja najviše bezbjednosne, vojne i političke ličnosti, takođe je naložio istragu o sumnjivim “subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u vjerskom okruženju Ukrajine” i pozvao na sankcije protiv neimenovanih pojedinaca.

Ukrajinski mediji su citirali izvore koji su rekli da su jedan proruski bivši poslanik i jedan sveštenik već suočeni sa “ličnim” sankcijama, ali to nije potvrđeno iz nezavisnih izvora, piše Rojters.

Prilikom nedavnih pretresa sjedišta te crkve, pripadnici Bezbjednosne službe Ukrajine (SBU) navodno su pronašli ksenofobični sadržaj i brošure u kojima se negira pravo Ukrajine na nezavisnost i navodi da Rusija, Ukrajina i Bjelorusija treba da budu dio jednog političkog entiteta, prenio je “Kijev indipendent”.

List dodaje da je SBU protekle sedmice izvršila raciju u još najmanje tri zgrade Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i pronašle ruske pasoše poglavara crkve i dokumenta sa proruskim ideološkim porukama.

”Moramo da stvorimo uslove gdje nijedan akter zavisan od agresorske države (Rusije) neće imati mogućnost da manipuliše Ukrajincima i da slabi Ukrajinu iznutra”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji u četvrtak veče.

Portparol crkve, arhiepiskop Kliment, rekao je da je njegova organizacija “uvijek djelovala u okviru ukrajinskom zakona”.

”Stoga, država Ukrajina nema nikakvog pravnog osnova da vrši pritisak ili represiju nad vjernicima”, rekao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev opisao je vlasti u Kijevu kao “sataniste” i “neprijatelje Hrista i pravoslavne vjere”.

”Tako bi čitav hrišćanski svijet trebalo da se ponaša prema njima”, napisao je na Telegramu.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.